Neoliberalizmin kentsel taarruzuna karşı bir direniş öyküsü : Başıbüyük mahallesi
A story of resistance against the urban assault of neoliberalizm : Başıbüyük district
  1. Tez No: 254303
  2. Yazar: MELTEM ŞENYÜKSEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL YARDIMCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: küreselleşme, mekân, dışlama, kentsel dönüşüm, globalization, place, exclusion, urban regeneration
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu çalışmada 1970 sonrası fordist modelin, postfordist esnek üretime geçişiyle sermayenin küreselleşmesi, kent üzerindeki sosyo-kültürel ve mekânsal etkileri bağlamında ele alınmıştır. Küreselleşen sermayenin aktörlerinin, akışlar düzlemi üzerinden hareket kabiliyeti artmış, buna karşın yoksullar yerler uzamına hapsedilmiştir. Sistemin tüketim ideolojisi üzerinden kendini var ettiği bu minvalde, yoksullar tüketebilme ehliyetini edinemeyenler olarak görüş alanından çıkarılabilir ve terk edilebilir düzlemdedir.Çalışmanın amacı, kapitalizmle kent arası ilişkiyi sorgulamak ve bu ilişkinin biçimini belirleyen neoliberal yapılanma sürecinin bir parçası olarak gelişen küreselleşme projesinin, kent ve bölgesel olarak yereldeki etkilerini kentsel dönüşüm projeleri içinden ele almaktır.Araştırmanın geniş amacına bağlı olarak bu çalışmada birbiriyle ilintili olduğunu düşündüğümüz farklı birkaç bağlam ele alınmıştır. Bunlardan birincisi, sermayenin küreselleşmesi sonrası metropollerde kent mekanının metalaşması ve farklı sınıfsal eğilimlerin temas düzlemini yok eden sermayenin hareketi, bu hareketin bir sonucu olarak yerel yönetimlerde değişen yönetişim yaklaşımları sonrası kentsel dönüşüm uygulamaları ve bu sürecin kentteki farklı sınıflarca nasıl karşılandığı üzerine yapılan tartışmalar ile alan araştırması olarak Başıbüyük Mahallesi'nin özel durumu ele alınmıştır. Kentsel Dönüşüm alanı ilan edilen Maltepe Belediye'sine bağlı Başıbüyük Mahallesi'nde yapılan saha araştırması ve bu sürecin durumu üzerine bilgi verilmiştir. Çalışmada toplumbilim ve siyaset felsefesi ile kent literatüründe yer alan çalışmalar taranmış, saha çalışmasında gerçekleştirilen derinlemesine görüşmelerle sürece dair araştırma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, post 1970 fordist model?s transition to postfordist flexible production is handled on the context of socio-cultural and spatial effects on the city. The mobility of the actors of the globalizing capital has increased throught the stream planes, however the poor have been imprisoned to land stretches. On this manner where the system exists itself through consumption, the poor are left out of sight as the ?can?t obtain consumption licence? and are on left alone platform.The aim of the study is to question the relation between capitalism and city and to cover the urbanly and regionally effects in the urban regeneration projects which develop as the part of the neoliberal structuring phase that determines the form of this relation.As tied to wide purpose of this study, a few various contexts which we think are related to each other have been covered. First is; after the globalization of the capital the materialization of the city in metropols and the capital movements which destroy the different class trends? touching levels, as the result of this movement, the urban regenerations which are made after the governence approach changes of the local administrations and the discussions on welcoming of this phase by the different classes in the city, Başıbüyük neighbourhood?s special situation is covered as the field study. The field study made on Maltepe, Başıbüyük neighbourhood which is declared as the urban regeneration region and the condition of this phase is explained. In this study, the studies in city literature have been scanned with sociology and politics philosophy, researches have been made with the thoroughly interviews.