Neoliberalizmin rekabetçi kentleşme koşullarında Türkiye'de yerel yönetimlerin markalaşma politikaları
Branding policies of local governments in Turkey in the circumtances of neoli̇beralism's competitive urbanization
- Tez No: 770830
- Danışmanlar: PROF. DR. MİHRİBAN ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Şehircilik ve Bölge Planlama, Public Administration, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Neoliberalizm, Küreseleşme, Kent Hiyerarşisi, Kentler Arası Rekabet, Kentsel Markalaşma, Yerel Yönetim, Neoliberalism, Globalization, Urban Hierarchy, Urban Competitiveness, City Branding, Local Government
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentleşme ve Çevre Sorunları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Neoliberal küreselleşme süreci ile esnek üretimin ve kapitalist sermaye birikiminin örgütlendiği en önemli birimler haline gelen kentler, ulus devletin çözülmesi ve gelişen teknolojinin de katkısıyla bütünleşen küresel ağ sisteminin dinamik yapılarını oluşturmaktadırlar. Hiyerarşik olarak kademelendikleri küresel ağ sisteminde yer edinme çabaları, kentlerin yarışan ve girişimci yerel birimler olmalarını zorunlu kılmıştır. Küresel düzeyde gerçekleşen yarış dâhilinde ön plana çıkan yerel yönetimler, kentsel kimlik ve imaj unsurlarını birer pazarlama nesnesi haline getirerek markalaşmaya yönelik politikalar izlemekte böylece ağ sisteminin bir parçası olmaya çalışmaktadır. Bu çalışmada, neoliberalizmin kentlerde sebep olduğu yaratıcı yıkım, kentler arasında küresel ölçekte gerçekleşen rekabet, kentsel hiyerarşi, kent girişimciliği ve markalaşma kavramları incelenerek yerel yönetimlerin piyasa araçlarına yönelmesinin altında yatan nedenlerin irdelenmesi hedeflenmiştir. Merkez ve perifer ülke kentleri arasında sermayenin eşitsiz dağılımı, perifer ülkelerde devlet aygıtlarının sermayeyi çekecek biçimde yeniden yapılandırılması ve kentsel hiyerarşiye eklemlenme çabasıyla geliştirilen yerel politikalarla önlenmeye çalışılmıştır. Bu doğrultuda yapılan çalışma ile geç kapitalistleşen bir perifer ülkesi olan Türkiye'de kentlerin hangi markalaşma stratejileri ile kentsel rekabet hiyerarşisine eklemlenmeye çalıştıklarının bir sınıflandırmasının yapılması amaçlanmıştır. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Gaziantep, Malatya, Ordu ve Kars kentlerindeki markalaşma pratikleri tez kapsamında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Through the process of neoliberal globalization, cities have become the nexus for flexible production and capital accumulation. As a result of the dissolution of the nation state and the technological development, cities form the dynamic structures of the global network system. To gain a place in the global network system, in which they are hierarchically ranked, cities must be competitive and entrepreneurial local units. Successful local governments in the global level competition follow policies for branding by making the elements of urban identity and image a marketing object. This is an effort to be part of the global network system. There is an unequal distribution of capital between the cities of the center and the periphery. To prevent this there has been a restructuring of the state apparatuses in the peripheral countries in a way that will attract capital. Local policies have also been developed with an effort to integrate them into the urban hierarchy. We examine the creative destruction caused by neoliberalism in cities, the competition between cities on a global scale, urban hierarchy and entrepreneurship, and branding concepts. It is aimed to determine the reasons behind local government's marketing. This study aims to classify branding strategies that cities in Turkey, which is a peripheral and relatively new capitalist country, utilize to be part of the urban competition hierarchy. Within the scope of the thesis, urban branding practices of Istanbul, Ankara, Izmir, Bursa, Gaziantep, Malatya, Ordu and Kars were examined.