1980 sonrası Türkiye'de sanat: Dönüşümler
Art in Turkey after 1980: Transformations
- Tez No: 254304
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP İNANKUR, PROF. DR. ALİ AKAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Türkiye sanat ortamı, 1980-2008, liberalizm, küreselleşme, dönüşüm, Art environment in Turkey, 1980-2008, liberalism, globalization, transformation
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 902
Özet
Türkiye'nin siyasal, toplumsal ve kültürel yaşamında oldukça hareketli bir döneme işaret eden 1980 sonrasında Türkiye güncel sanatı da kendisine bir zemin hazırlamıştır. 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında, 1983 yılında iktidara gelen Anavatan Partisi döneminde liberal ekonomi politikaları uygulanmaya başlanmış ve bu politikalar siyasal ve kültürel oluşumları temelli bir biçimde etkilemiştir. Arabesk burjuvazinin ve popüler kültürün yükselişe geçişi, bir sanat piyasasının oluşmaya başlaması, sponsorlar aracılığıyla toplu sergileme biçimlerinin geliştirilmesi, 1980'li yılları 1990'lı yıllara bağlayan en önemli gelişmeler arasındadır.1980'li yılların ortalarında Türkiye'nin küreselleşme sürecine dahil olması da bu dönemin siyasal ve kültürel oluşumları açısından belirleyici olmuştur. 1987 yılında düzenlenmeye başlanan Uluslararası İstanbul Bienalleri'nin başarısında, modernizm sonrası tartışmaların sanatın içeriğine, malzemesine ve eleştirisine yansımasında bu küreselleşme sürecinin payı büyüktür ve bu gelişmeler Türkiye sanat ortamının dışa açılmasını da beraberinde getirmiştir. 1990'lı yılların sonlarında Türkiye sanatının dışa açıldığı, küratörlü sergilerin yerleştiği, sanatın modern dönemle bir hesaplaşma içine girdiği görülür. 2000'li yıllar ise Türkiye sanat ortamına kurumların (kâr amacı gütmeyen sanat merkezleri, özel müzeler gibi) katıldığı ve kurum karşıtı hareketlerin (sanatçı inisiyatifleri) görüldüğü yıllar olmasıyla dikkat çeker.
Özet (Çeviri)
Turkey's political, social and cultural life is quite moving in a period of for the period after 1980, Turkey's contemporary art on the grounds that their preparation is a time when the taking attention.In 1983 to power the Anavatan Party in the period of liberal economic policies implemented and the per - these policies affect the political and cultural formations in a way that was based. Transition to the rise of the Arabesque bourgeoisie and the popular culture, an art market starts to occur, the sponsor of the way through the development of collective exhibit, connect the 1980s to the 1990s are among the most important developments.In the middle of 1980 to be included in the process of Turkey's global political and cultural formations in terms of this period was decisive. Started to be organized in 1987 to the success of the International Istanbul Biennial, the art of modernism after the discussion on the content of the material to reflect on and critique the globalization process, and this share is larger developments Turkey opened to the outside of the art media to have brought. At the end of the 1990s when Turkey opened to the outside of the art, the place of the exhibition curators, art into the modern era seems to be a reckoning. Turkey in the 2000s art media institutions (nonprofit art centers, private museums, etc.) and institutions participated in anti-movement (artist initiatives) taking care of being seen for years.