Çağdaş Türk resim sanatında desen
Drawing in the contemporary Turkish painting art
  1. Tez No: 254319
  2. Yazar: BURCU PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: PROF. AYDIN AYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Desen, Sanat, Türk Resmi, Çağdaş, Drawing, Art, Turkish Painting, Contemporary
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu çalışmada Çağdaş Türk Resim Sanatında Desen unsurunun incelenmesi amaçlandı.Desen yüzyıllar boyunca boya resmin yardımcı bir elemanı ve bir ön çalışma olarak kalmış ancak zamanla özgün ve bağımsız bir disiplin olarak önemini kabul ettirmiştir. Sanat tarihine mal olmuş birçok sanatçıya göre desen, resmin temelini oluşturmaktadır. İnsanın kendini en kolay ifade etme yollarından bir olan desen bu çalışmada tanım, deseni oluşturan biçimsel öğeler ve desende kullanılan malzemeler gibi başlıklar altında toplanarak ele alınmış ve incelenmiştir.Desenin başlangıcı, oluşum ve gelişim aşamaları Batı Resim Sanatı'nda mağara devri duvar resimlerinden başlayarak, ?Eski Çağlarda Desen?, ?Erken Hıristiyan Sanatı'nda Desen?, ?Ortaçağ'da Desen? gibi başlıklar altında toplanarak incelenmiştir. Tüm bu dönemlerde desenin nasıl oluştuğu ve hangi amaçlar için kullanıldığı ele alınmıştır. Türk Resim Sanatı'nda ise ilk bölümde el yazması kitaplardaki metinlere eşlik etmesi amacı ile yapılan minyatür resimlerde desen'e yaklaşım incelenerek 19. yüzyıldan itibaren tuval resmine geçişle birlikte farklı bir bağlamda önem kazanmaya başlayan desen dönemlere ve tarihlere göre gruplandırılarak sanatçıların boya resimlerindeki desen alt yapısı ve serbest desen çalışmaları ele alınarak incelenmiştir.Son bölümde ise sanatsal bakış açımın biçimlenmesinde boya resim öncesi çalışmalarımda, boya resmin alt yapısında ve serbest olarak çalıştığım çizimlerimde desenin etkisi araştırılmıştır.Çağdaş Türk Resim Sanatı'nda Desen konusunda varılan sonuçlar ise sonuç bölümünde belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
For this work the Drawing In The Contemporary Turkish Painting Art has been the main purpose.Drawing has been an secondary element for centurias for drawing or painting, it has been a preparation sometimes but later on in time, it turned out to be an independent and original disipline. The most important artists think that drawing is the basic of art. it is the easiest way of expressing your self. For this work, the topic“drawing”is going to be introduced as shape form elements, and the materials for the drawing.The begining of using the drawing till goes back to cave paintings.“Drawing in the old eras”,“Early Christian Art and Drawing”,“Drawing In Medieval Age”. For all topics, it has been studies as an approach to drawing and the purposes of using it. In 19 th century from miniature to the painting the understanding has changed. it became more of a free style.In the conclusion part, the effect of the drawing on my paintings and my view of understanding of art has been studied.Also, in the conclusion, the results on Drawing In The Contemporary Turkish Painting Art has been painted out.