Mario Castelnuovo-Tedesco(1895-1968) Gitar Konçertosu No:1 Re Majör
Mario Castelnuovo-Tedesco(1895-1968) Guitar Concerto No:1 Re Major
- Tez No: 254360
- Danışmanlar: PROF. METİN ÜLKÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Konçerto, Gitar, Castelnuovo-Tedesco, Segovia, Yeni Klasikçilik, Concerto, Guitar, Castelnuovo-Tedesco, Segovia, Neo Clasisism
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Araştırmamıza konu olan `Tedesco 1. No'lu Gitar Konçertosu, bestecinin olgunluk dönemine denk gelmektedir. Birinci bölüm klasik bir yapı içerisinde, ikinci bölüm lirik ve yavaş, son bölüm de İspanyol melodilerine yer veren hareketli bir tempo içinde icra edilmektedir. Bu eser ayrıca 20. yüzyıl gitar repertuarında en çok icra edilen konçertolar arasında yerini almıştır.Çok berrak ve sanki 1700'lerden kalma yapısı ile konçerto, İtalyan Yeni Klasisizmine dahil edilmektedir. Orkestrasyon, şeffaf niteliğiyle solistin arkasında daima bir fon görevi görür ve hiçbir zaman varlığıyla solisti gölgede bırakmaz. Ayrıca belirgin bir şekilde hissedilen Fransız tarzı ise bazı çevrelerce, Maurice Ravel'in İzlenimcilik esintilerini taşımaktadır.Çalışmada öncelikli olarak Tedesco'nun ayrıntılı bir yaşam öyküsüne yer verilmiş; bestecinin müziğe başlaması, sürecin nasıl geliştiği ve devam ettiği anlatılmıştır. Ardından gelen diğer bölümler ise Tedesco'nun gitar yapıtlarına genel bir bakıştır. 1. Gitar Konçertosu'nun genel analizinden sonra, eserin yapısal özellikleri, formu, orkestrasyonu, melodik yapısı ve armonik kuruluşu hakkında da açıklamalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tedesco No.1 Guitar Concerto, subject of the present thesis, pentains to the composer?s mature period.The first part is classical, the second lyrical and slow while the third part includes Spanish melodies played with a lively tempo.The work takes place among the most played compositions of the 20th century?s guitar repertory.Very subtle and with a construction that reminds the music of the 1700?s it is included in the Italian Neo Clasisism. The orchestration is very subtle and doesn?t cover the solist at all. Apart from this, due to its French style, it is said to show the influence of Maurice Ravel?s impressionism.The thesis starts with a detailed biography of Tedesco examining the beginnings of the composer, his developments and so on. The following parts are a general survey of Tedesco `s guitar Works.After a general analisis of the first guitar concerto explanations are given on the structural specialities,the form, the orchestration, the melodic and harmonic structures.