Celal Sahir Erozan'ın dergiciliği ve kitap dergileri I-VIII üzerine bir inceleme
An inquiry on the journalism and kitap magazines of Celal Sahir Erozan
  1. Tez No: 254365
  2. Yazar: SEVİNÇ YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BOZDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Celal Sahir Erozan, dergicilik, Kitap dergileri, dizin, Celal Sahir Erozan, journalism, Kitap magazines, index
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 380
Özet
Türk edebiyatının geçirdiği her değişimi ve yeniliği şahsında yaşamış bir edip olan, şair kimliği ile öne çıkan Celal Sahir Erozan'ın bu hareketli çizgisinin takip edilebileceği bir yönü de dergiciliğidir. Türk dili ve edebiyatına çeşitli yönlerden katkısı olan Erozan'ın edebî yaşamında dergicilik geniş bir yer tutmaktadır. Erozan çeşitli dergilerde çalışmış; yazıları, şiirleri yayımlanmış, birçok derginin de idareciliğini yürütmüştür.İrtika, Malumat, Musavver Fen ve Edeb, Pul, Lisan, Süs, Musavver Muhit, Mehasin, Halka Doğru, Demet, Türk Yurdu, Türk Derneği, Bilgi Mecmuası, Harp Mecmuası, Türk Sözü, Kitap dergileri Erozan'ın çalıştığı ve yazılarını, şiirlerini yayımladığı dergilerdir. Bu dergiler içinde Demet, Musavver Muhit, Bilgi Mecmuası, Türk Derneği, Halka Doğru, Harp Mecmuası, Türk Sözü, Türk Yurdu ve Kitap dergilerinin Celal Sahir'in yayın hayatında ayrı bir yeri vardır. Bu dergilerin idareciliğini yürüten Celal Sahir'in dergicilik anlayışı 1908-1921 yılları arasında bu yayınlarda takip edilebilir.Celal Sahir Erozan'ın Demet'le başlatabileceğimiz dergi idareciliği ilkeli ama değişime açık, Batıcı ve Türkçü anlayışın etkisiyle şekillenmiştir. Kadın Şairi diye bilinen Celal Sahir'in yayımladığı ilk dergi bir kadın dergisi olan Demet'tir. Demet'te Meşrutiyetçi ve Batıcı tavrı ile dikkat çeken Erozan Musavver Muhit'te de aynı yayın anlayışını sürdürür.Celal Sahir'in yayın çizgisi Türk Derneği'ne üye olması ve Selanik'teki Genç Kalemler'i ziyaretiyle değişmiştir. Bu dönemden sonra Erozan, sırasıyla Türk Derneği, Bilgi Mecmuası, Halka Doğru, Türk Sözü, Türk Yurdu gibi Türkçü ideolojiyi geliştirme ve genişletme amacını taşıyan Türkçülük fikrinin belli başlı yayın organlarının idareciliğini yürütmüş bir Türkçü olarak karşımıza çıkmaktadır.Celal Sahir'in 1920-1921'de yayımladığı Kitap dergileri ise Erozan'ın hayatı boyunca oluşturmaya ve edebiyatımıza yerleştirmeye çalıştığı Yeni Edebiyat anlayışının bir neticesidir. Millî Edebiyat anlayışına uygun tiyatroların, hikayelerin ama daha ziyade şiirlerin yayımlandığı Kitap dergileri şeklen bir dergi olmaktan ziyade bir antoloji görünümündedir.Dergiler milletlerin kültür ve edebiyat tarihinde önem arz eden, bir devri yansıtan aynalardır. Celal Sahir Erozan'ın dergileri, hem devrini aydınlatan bir kaynak hem de Celal Sahir'in edebî ve kültürel birikimlerini geleceğe taşıyan bir köprü olmuştur.
Özet (Çeviri)
Journalism, by which his vivid line can be traced, is one of the main characteristics of Celal Sahir Erozan, who outstood by his poet identity, experienced every transformation and innovation of Turkish Literature within himself. Journalism has a great significance in life of Erozan, who had various contributions to Turkish Language and Literature in many respects. Erozan worked for various magazines, his prose and poetry were published and he was employed as the director of many magazines.İrtika, Malumat, Musavver Fen ve Edeb, Pul, Lisan, Süs, Musavver Muhit, Mehasin, Halka Doğru, Demet, Türk Yurdu, Türk Derneği, Bilgi Mecmuası, Harp Mecmuası, Türk Sözü Mecmuası, Kitap magazines are among the ones in which Erozan had worked his prose and poetry were published. Among these Demet, Musavver Muhit, Bilgi Mecmuası, Türk Derneği, Halka Doğru, Harp Mecmuası, Türk Sözü, Türk Yurdu ve Kitap magazines had a special place in the literal life of Celal Sahir. The journalism perspective of Celal Sahir, who directed these magazines between 1908 and 1921, can be understood through the analysis of these magazines.Magazine directing perspective of Celal Sahir Erozan, which started with Demet magazine, was of principles but open to change, shaped by the effect of Western and Turkish perspectives. The first magazine of Celal Sahir, who was known as Poet of Women, first published Demet, which was a women?s magazine. Erozan, who attracted attention on account of his attitude favoring Meşrutiyet and West in Demet magazine, maintained the same publication perspective in Musavver Muhit.The publication line of Celal Sahir had changed after his membership toTürk Derneği, and his visit to Genç Kalemler in Selanik. After that period, Erozan stood before us as a Turkish Nationalist, who directed some major publications, which had the goal of spreading and improving Turkish Nationalist ideology such as Türk Derneği, Bilgi Mecmuası, Halka Doğru, Türk Sözü, Türk Yurdu.Kitap magazines, which were published by Celal Sahir between the years of 1920 and 1921, were the result of New Literature perspective, which Erozan tried to construct and integrate into our literature throughout his life. Kitap magazines, which published plays appropriate to National literature, but notably, published poems, were like anthologies with respect to their shape rather than being magazine.Magazines which are of due importance in the cultural and literal history of nations are mirrors reflecting a period. The magazines of Celal Sahir Erozan have become bridges which not only illuminate his age, but also carry literal and cultural accumulation of Celal Sahir towards the future.