Sosyal devlet bağlamında sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının rolü
The role of social assistance and solidarity foundation in the context of the social state
  1. Tez No: 254384
  2. Yazar: YASİN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN MAHİROĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: sosyal devlet, sosyal yardım, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, yoksulluk, gelir dağılımı, social state, social assistance, social assistance and solidarity foundation, poverty, income distribution
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Küreselleşme olgusunun yaygınlık kazandığı günümüzde sosyal devlet anlayışından giderek uzaklaşılmakta ve Neoliberal politikaların uygulamaya konulması gelir dağılımının büyük oranda bozulmasına ve yoksulluğun yaygınlaşmasına neden olmaktadır. Türkiye'de her beş kişiden birinin yeterli beslenme, barınma, eğitim ve sağlık olanaklarından yoksun olarak yaşadığı görülmektedir. Yoksulluk, yoksulların yaşadığı bir dram, yoksul olmayanların da vicdanlarını rahatsız eden bir sorun olmaktan öte aynı zamanda toplumsal ve ekonomik yaşamın diğer alanlarında huzur ve güven ortamını tehdit eden büyük bir sorundur. Yoksulluğun giderek artması hırsızlık, kap kaç, gasp, fuhuş, mafyalaşma gibi suçlarda ciddi artışlara neden olmakta intihar ve cinnet olaylarında dramatik artışlar yaşanmaktadır.Bir ülkede sosyal barış toplumsal amaçların başında gelmektedir. Sosyal barışın sağlanması ve korunması ise, büyük ölçüde gelir dağılımını eşitlikçi olmasına, asgari gelir düzeyinin insan onur ve saygınlığına yakışır bir düzeye erişmesine ve yoksulluğun ortadan kaldırılmasına bağlıdır. Sosyal ve ekonomik gelişme yoksulluğun ortadan kaldırılmasını ve adil bir gelir dağılımını gerekli kılmaktadır. Bu amaçların Neoliberal yaklaşımların savunduğu gibi kendiliğinden gerçekleşmesi mümkün görülmemektedir. Serbest piyasa sistemi içerisinde yoksulluğun ortadan kaldırılması ve gelir dağılımı adaletinin sağlanması her zaman mümkün olamamaktadır. Bu nedenle sosyal devletin bir gereği olarak devlet tarafından gelir dağılımına müdahale edilmesi ve yoksulluğun ortadan kaldırılabilmesi için etkin ekonomik ve sosyal politikaların uygulamaya konulması kaçınılmaz olmaktadır. Yoksulluk sorunun çözümü için en önemli unsur hiç şüphesiz tüm çağdaş kurum ve kurallarıyla sosyal devleti inşa etmek olmalıdır. Sosyal devlet anlayışından uzaklaşılmasının doğal bir sonucu olarak, yoksulluk yapısal bir sorun halini almaktadır. Uygulanan Neoliberal politikalar yoksulluk sorununu azaltmamakta tam tersine kalıcı hale getirmektedir. Yoksullukla mücadele çağdaş programlar uygulamak yerine siyasallaşmış yardım programları uygulanmaktadır. Yardımların miktarı, türleri ve dağıtım biçimleri ve hedef kitlelerinde önemli sorunlar bulunmaktadır. Yardımların dağıtılmasında büyük izdihamlar yaşanmakta yardıma muhtaç kişilerin onurlarıyla oynanmaktadır. Bu durum yoksulluk üzerinde bir siyasal kirlilik oluşturmakta ve toplum vicdanını çok ciddi olarak rahatsız etmektedir. Bu çalışmada, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının rolü üzerinde durulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In these days, it gives reason to the prevalence of the phenomenon of globalization in the sense of social state and the neoliberal policies increasingly out of implementation of the income distribution and poverty in largely unfavourable to the common cause. It is seen that one of every five people in Turkey lives without enough food, shelter, education and a lack of health facilities. Poverty, poor living a drama, not the conscience of the poor to be a problem beyond is a big problem disturbing at the same time in other areas of social and economic life threatening peace and security environment. The increase of Poverty leads to increase theft, extortion, prostitution, mafia cause an increase in serious crimes such as suicide and dramatic increases in the event there is insane.In a country social peace comes firstly at the beginning of social objectives. Ensuring social peace and protection, the large extent of income distribution is equitable; the minimum income level of people to a level befitting the honor and dignity to access and the elimination of poverty depends. Social and economic development requires eliminating poverty necessitates and rightly revenue share. As the neoliberal approach to this goal of self-defense is not likely to occur. Free market system in the elimination of poverty and income distribution can not always be possible to ensure justice. Therefore, as the social needs of the state government to intervene in the income distribution and poverty can be eliminated effective implementation of economic and social policy are inevitable. The most important elements for the solution of the problem of poverty no doubt with all the modern institutions and rules should be to build the social state. Poverty becomes a structural problem because of Social state as a natural result of the move away from poverty. Applied neoliberal policies haven't reduced the problem of poverty on the contrary to have made it permanent. Instead of implementing fighting poverty programs in the contemporary, political program of assistance programs are implemented. There have been important issues on the amount of assistance, type and distribution formats and target audience. At the helping of distribute aid to the needy there have been lived agree at throng of people having been played with their pride. This situation on poverty and pollution creates a very serious social conscience on society. In this study, the role of Social Assistance and Solidarity Foundation is focused on.