Yoksullukla mücadelede sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfının etkileri üzerine bir inceleme: Hanak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı örneği
A study on the effects of the social assistance and solidarity foundation in combating poverty: The case of Hanak Social Assistance and Solidarity Foundation
  1. Tez No: 981454
  2. Yazar: YAHYA IŞIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAY ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Kamu Yönetimi, Social Work, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aile yardımları, Nakdi yardım, Family allowance, Financial aid
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının yoksullukla mücadeledeki rolü üzerine yapılan bir araştırmadır. Yoksulluk olarak adlandırılan durum insanlık tarihi boyunca, toplumlar içerisinde her zaman var olmuştur. Kapitalizmin gelişmesiyle birlikte yoksul kesimler önemli ölçüde büyümüş ve bu durum, devlet eliyle yürütülecek sistematik bir sosyal yardım mekanizmasının oluşturulmasını zorunlu hale getirmiştir. Modern devlet anlayışı çerçevesinde, vatandaşların temel ihtiyaçlarının karşılanması sosyal bir yükümlülük olarak kabul edilmiştir. İlk olarak 1924 Anayasası'nda“Çalışma, Türklerin tabii haklarındandır”denilerek çalışma hakkı güvence altına alınmış, ilerleyen yıllarda ise devlet eliyle sosyal yardım mekanizmaları daha sistemli bir şekilde işletilmeye başlanmıştır. 1982 Anayasası'nın 5. maddesi, devletin vatandaşların refah, huzur ve mutluluğunu sağlama yükümlülüğünü vurgularken, 60. maddesi ise sosyal güvenlik hakkını anayasal güvence altına alarak, devletin bu alanda gerekli tedbirleri almasını ve teşkilat kurmasını zorunlu kılmıştır. Bu kapsamda, 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu ile sosyal yardımlaşma ve dayanışma faaliyetleri kurumsal bir yapıya kavuşturulmuş ve yoksullukla mücadele için Türkiye'deki her il ve ilçede kurulan toplamda 1003 Sosyal Yardım ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla yoksullara ayni ve nakdi yardımlar yapılmaktadır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Türkiye'de yoksullukla mücadelede kritik bir role sahip olup, özellikle dezavantajlı kesimlerin temel ihtiyaçlarının karşılanması açısından büyük önem taşımaktadır. Günümüzde, bu vakıfların üstlendiği sorumluluk giderek artmakta ve sosyal devlet anlayışı çerçevesinde yoksullukla mücadelenin en önemli araçlarından biri haline gelmektedir. Bu çalışmada, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının yoksullukla mücadeledeki rolü ve etkinliği Ardahan ili Hanak ilçesi bağlamında ele alınmaktadır. Türkiye'nin sosyoekonomik açıdan en az gelişmiş illerinden biri olan Ardahan'ın en yoksul ilçelerinden biri olan Hanak'ta faaliyet gösteren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın, yoksullukla mücadeledeki rolü incelenmiştir. Araştırma, nitel yöntem çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Bulgular, Hanak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın sunduğu ayni ve nakdi yardımların bölgedeki yoksullukla mücadelede önemli bir işlev olduğunu göstermektedir. Sonuçlar, devlet eliyle yürütülen sosyal yardım mekanizmalarının yoksulluğun azaltılmasında etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının etkinliğini artırmaya yönelik politika önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is a research on the role of Social Assistance and Solidarity Foundations in combating poverty. Poverty, as a condition, has existed throughout human history and has always been present within societies. With the development of capitalism, the number of impoverished individuals has significantly increased, making it necessary to establish a systematic social assistance mechanism managed by the state. Within the framework of the modern state concept, meeting the basic needs of citizens is considered a social obligation. The right to work was first guaranteed in the 1924 Constitution with the statement,“Work is a natural right of Turks.”In the following years, social assistance mechanisms began to be implemented more systematically by the state. Article 5 of the 1982 Constitution emphasizes the state's duty to ensure the welfare, peace, and happiness of its citizens, while Article 60 guarantees the right to social security and obliges the state to take the necessary measures and establish relevant institutions. In this context, the Law No. 3294 on the Promotion of Social Assistance and Solidarity institutionalized social assistance and solidarity activities. Through a total of 1003 Social Assistance and Solidarity Foundations established in every province and district of Turkey, both in-kind and cash assistance are provided to those in need. The Social Assistance and Solidarity Foundations play a critical role in the fight against poverty in Turkey, especially in meeting the basic needs of disadvantaged groups. Today, the responsibilities of these foundations are increasing, and they have become one of the most important tools in combating poverty within the framework of the social state concept. This study examines the role and effectiveness of Social Assistance and Solidarity Foundations in combating poverty, within the context of Hanak district in Ardahan province. Ardahan, one of Turkey's least developed provinces in socioeconomic terms, includes Hanak as one of its poorest districts. The role of the Hanak Social Assistance and Solidarity Foundation in the fight against poverty was examined. The research was conducted using a qualitative method. The findings indicate that the in-kind and cash assistance provided by the Hanak Foundation play a significant role in combating poverty in the region. The results reveal that social assistance mechanisms implemented by the state are effective in reducing poverty. In this regard, policy recommendations are presented to increase the effectiveness of the Social Assistance and Solidarity Foundations.