Türk resim sanatında İstanbul görünüleri
Views of Istanbul in Turkish painting art
- Tez No: 254401
- Danışmanlar: PROF. AYDIN AYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: İstanbul, Batı resmi, Türk, Osmanlı, Bizans, Istanbul, Western painting, Turkish, Ottoman, Byzantine
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
- Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Son yıllarda İstanbulda Marmaray metro kazıları esnasında ortaya çıkarılan buluntular kentin tarihinin bilinenin aksine yaklaşık olarak sekizbin yıl önceye tarihlendiğini ortaya koymuştur. İstanbul üç imparatorluğa; Roma, Bizans ve Osmanlı'ya başkentlik yapmıştır. Hemen her devirde yerli ve yabancı birçok sanatçyı etkilemiştir.Türk Resim sanatının gelişim evreleri incelenirken iki kavram karşımıza çıkar; manzara resmi ve İstanbul. Batılı anlamda Türk Resim sanatı manzara resmiyle başlar ve manzara resimlerinin değişmez konusuda İstanbul görünüleridir.İstanbul Türk Resim sanatında ilk önce minyatürlerde karşımıza çıkar.Türk resmi 19.yy'dan 20.yy'ın ilk yarısına kadar askeri ve sivil eğitim kurumlarından yetişen sivil-asker ressamlarla gelişimini sürdürmüştür. Türk Resminin bu ilk dönemi ?Erken Dönem Ressamlar? ve ?Asker Ressamlar Kuşağı? olarak adlandırılır. Bu ressamların özelliği fotoğraftan yararlanarak çoğunlukla İstanbul'dan manzara resimleri yapmalarıdır.?1914 Çallı Kuşağı? ressamlarıyla Türk Resminde çok daha özgür, yorumsal resimler yapılmaya başlanmıştır. 1950 sonrasında Türk Resminde soyut eğilimlerle beraber bireysel sanatçı tavırları etkili olmaya başlamış, 1980'lerden 2000'li yıllara gelindiğinde ise sadece tuval resmi değil üç boyutlu işler, yerleştirme, video, kolaj gibi çok çeşitli türlerde sanatsal üretim Türk Resim sanatında yerini almıştır.
Özet (Çeviri)
According to the recent results of Marmaray underground excavation; Istanbul was established about eight thousand years ago. Istanbul was capital city of three empires; Roman, Byzantine and Ottoman. Istanbul has influenced a lot of local and foreign artists throughout the history.In examining development stages of Turkish Painting, we see two concepts; landscape paintings and Istanbul. Western sense of painting starts with landscape painting. And one of the constant subjects of landscape paintings was Istanbul.At first, Istanbul was appeared in miniatures in Turkish Painting. Turkish Painting had been developed from 19th century to 20th century?s first half, by civil and military painters who had been educated in military and civil schools. The first period of Turkish Painting is called ?Early Period Turkish Painters? and ?Miltary Man Painters?. They were painted Istanbul landscape by benefiting from photograph.?1914 Generation Painters? were made more free, different and interpretive paintings. After the 1950 Turkish painters tend to abstract and individual attitudes began to take effect. When it came from 1980s to 2000s not only canvas paintings, videos, collages and various types of styles have taken place in Turkish Painting.