Tuzla'da tersaneden yaşam alanına gündelik hayat: Taşeronluk çağında işçi olmak
  1. Tez No: 254402
  2. Yazar: SUNA YILMAZ AÇIKEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: esnek üretim, taşeronluk sistemi, taşeron işçiler, gündelik hayat, Flexible production, subcontract system, subcontract worker, everyday life
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu çalışma, 1970'le birlikte dünyayı etkisi altına alan krize çözüm yolu olarak öne sürülen esnek üretimin, 1980 Türkiye'sinde Tuzla tersanelerinde nasıl işlerlik kazandığına odaklanmaktadır. Taşeronluk sisteminin oluşmasıyla birlikte Tuzla tersaneleri gerek işgücü piyasası açısından gerekse emek süreci açısından çeşitlenmiştir. Bu çeşitlilik beraberinde işçi profillerinde değişimlere neden olmuştur. Tez, işçi profilinde yaşanan dönüşümlerin en belirgin göstergesi olan taşeronluk işçisi üzerinden şekillenmiştir. Emek tartışmalarının tarihsel seyri 1970'lerle birlikte esnek üretim kavramıyla yeni bir boyut kazanmıştır. Esnek üretimle dönüşen üretim yapıları, bu yapıların çalışanlar üzerinden nasıl inşa edildiği, sendikaların bu dönüşüme karşı nasıl politika ürettiği gibi konular emek tartışmalarında yer edinmiştir. Tez çalışmamda bu konuların yer almasının yanında bu dönüşümlerin nasıl ele alınacağına dair çözüm yolu olarak `gündelik hayat' pratiklerine bakmak gerekliliği öne sürülmüştür. Ve tez çalışmam taşeron işçilerinin tersanelerden mahalledeki yaşamlarına değin gündelik hayatlarını nasıl şekillendirdiklerini konu edinmiştir. Ayrıca bu çalışmada 1970 sonrası kapitalist üretim organizasyonundaki dönüşümlerin gündelik hayat perspektifinden yararlanarak nasıl anlaşılmaya çalışıldığı disiplinlerarası bir anlayışla yazılı literatürün incelenmesini ve gözlemden derinlemesine mülakata değin alan araştırmasın tekniklerinin kullanılmasını hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Flexible production, which was originally suggested as a solution to the economic crisis of 1970?s, became effective in Tuzla dockyards in 1980?s Turkey. With the creation of the subcontract system there, under the neoliberal labor policies, labor market and labor process diversified. This diversity led to an intense change in the employee profiles. As a researcher I witnessed in Tuzla that the change in employee profile, that is the formation of the subcontract worker, is the most obvious indicator of the transformation that took place in production and labor processes. My aim is to to be able to describe and explain these changes, focusing on the change in the labour profile. My questions are: How does flexible production change the production structures? How are workers reshaped in the practice of the new processes of production and labour? How do trade unions react against this transformation policies and how are they forced to shape themselves anew? How does the life of a typical subcontract worker proceed in daily basis, in the workplace in the dockyards, in and out of the trade unions and in the life places in the neighborhoods nearby? What does this everyday life schema of practices, behavior and needs tell us about the changes in labour profile? And what all of these tell us about the need for thinking about new, alternative ways of labor policy, trade union struggle and social movements? Thesis of this matter take place next to me how this transformation will be discussed as solutions of 'everyday life' has been put into practice to see some pre-requirements. My thesis work of subcontractors and shipyard workers living in the neighborhood of how to shape the daily lives were not has issues.