Sınır tanımayan düşlere pamuk ipliğiyle bağlanmak
Clinging to the cross-border dreams by a cotton thread
  1. Tez No: 254509
  2. Yazar: FİGEN KARABULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT KENTEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Yoksulluk, Çocuk İşçiliği, Mevsimlik Gezici Tarım İşi, Gelecek Algısı, New Poverty, Child Labour, Seasonal Mobile Agricultural Work, Future Expectation
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmada, insanlık tarihi boyunca var olan yoksulluğun dinamik bir süreç olduğu ve küresel dinamiklerin etkileriyle dönüşüm geçirdiği vurgulanmaktadır. Bu sürecin yarattığı bir olgu olarak ?Yeni Yoksulluk?, kronik, baş edilemez ve kuşaktan kuşağa aktarılan bir yoksulluk biçimidir. Çalışmanın ana tartışma konusu, Yeni Yoksulluk ile mevsimlik tarım işinde çalışan çocuklar arasındaki ilişki ile ilgilidir.Mevsimlik, gezici tarım işi yüzyıllardır var olan bir çalışma alanıdır. Ancak geçmiş yıllarda, toprak sahibi olan çiftçiler için sadece bir ek gelir kaynağı olan mevsimlik tarım işi gerek sanayileşme sürecinin doğurduğu olumsuz koşullar, 1990'lardan itibaren uygulamaya konan neoliberal politikalar ve gerekse yerel faktörlerin etkisiyle aileler için tek geçim kaynağı haline gelmiştir.Bu dönüşüm süreciyle, önceden mevsimlik olarak gerçekleştirilen göç, hayat boyu göç'e dönüşmüştür. Bu durumdan en çok etkilenenler ise sürekli göç halinde olan dolayısıyla ya hiç eğitim görmeyen ya da eğitimine devam edemeyen ve gelecek umutlarını yitiren çocuklardır. Bu çocuklar, bu yaşam biçimini kendileriyle birlikte nesilden nesile aktaracak olan Yeni Yoksullardır.
Özet (Çeviri)
This study aims to emphasize that poverty exists throughout the history of humanity is a dynamic process and it is transformed by the effects of global dynamics. ?New Poverty? as a fact created by this process, is a chronic, impassable form of poverty which is transferred from one generation to other. The main discussion of the study is about the connection between seasonal agricultural child workers and the concept of ?New Poverty?.Seasonal mobile agricultural works are the work fields exist for centuries. However, in prior years seasonal agricultural works which were just an additional income for binders who had their own farms became only mean of subsistence because of both cynical conditions grew out of industrialization period, neoliberal policies applied beginning from 1990s and effects of local factors.In this process of transformation, the migration that was seasonal before was transformed a lifelong migration. Children are foremost affected with this issue of fact, because either they have no chance for schooling or they have to stop education and lose all their hope for the future in the course of lifelong migration. These children are the ?New Poor? who will transfer this life model to the next generations.