Geri Dön

The deadlock of post-colonial intellectual: The re/presentation of 'the other'

Postkolonyal entelektüelin çıkmazı: 'Öteki'nin temsili

  1. Tez No: 254545
  2. Yazar: İLKEM KAYICAN
  3. Danışmanlar: PROF. AYHAN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 142

Özet

Bu çalışmada doğdukları yer ve biyografik özelliklerinden ötürü ?Doğulu? kabul edilen koloni dönemi sonrası yazarların ?Öteki? sorununu temsil biçimleri irdelenecektir. Çalışmada yer alan yazarlar ?Öteki? sorununu temsillerinde postkolonyal teoriye ve postkolonyal edebiyata yenilikçi müdahalelerde bulunan entellektüellerden seçilmiştir. Araştırma öncelikli olarak Birinci Dünya Entellektüeli olarak temsil edilip eserlerinde Üçüncü Dünya öznesi üzerine yazan ya da konuşan entellektüellerin çelişkili durumlarını analiz edecektir. Bu bağlamda teori alanında Edward Said ve Gayatri Chakravorty Spivak, kurgusal edebiyat alanında Salman Rushdie ve Hanif Kureishi hem eserlerindeki Öteki temsillerine başvurularak hem de otobiyografik anlatılarına değinilerek çok yönlü bir analiz yapılacaktır. Bu entellektüellere ek olarak önemli çalışmalarıyla postkolonyal teoriye ciddi katkılarda bulunmuş koloni sonrası entellektüelleri olan Franz Fanon, Homi K. Bhabha ve Robert Young gibi yazarların teorilerinden yararlanılacaktır.Bilindiği üzere Beyaz Batılı'nın tüm ?iyi niyetli? liberal müdahalelerine rağmen postkolonyal Öteki hala etnik ya da kolonyal kimliğine vurgu yapılarak tanımlanmaktadır ki bu durum onu ?bastırılmış? ya da ?egzotik? olmaktan kurtaramaz. Bu sebeple çift kimlikli/madun kendi kimliğini kendi belirlemek ve ?tanınmak? gayesiyle çeşitli çıkış yolları aramayı sürdürmektedir. Bu bağlamda bu araştırma arada kalmış/çift kimlikli entellektüelin temsilleri ile sürekli kimlik arayışında olan postkolonyal Öteki arasındaki diyalojik ilişkiyi analiz etmeyi amaçlamıştır. Kısacası bu çalışma postkolonyal entellektüelin Ötekiye ait ?farklılık? kavramına müdahale ederken bu durumun Ötekinin kendi mevcut deneyimlerine ne derecede etki ettiği sorusuna yanıtlar bulmayı amaçlamıştır.

Özet (Çeviri)

This study aims to present an examination concerning the question of the Other from the perspective of post-colonial intellectuals who are geo-biographically Orient. The intellectuals selected in this study are all great contributors of post-colonial theory and post-colonial fiction with their groundbreaking interventions concerning the representation of the Other. The research prominently seeks answers to the paradoxes of the post-colonial intellectual as represented First World Elite who speaks or writes the Third World. In this context Edward Said and Gayatri Chakravorty Spivak in theoretical arena, Salman Rushdie and Hanif Kureishi with their narratives in post-colonial literary fiction are exposed to multi-sided analysis referring to their representations of the Other and their own autobiographical delineations. Moreover and inevitably, the study involves significant post-colonial theorists? arguments such as Franz Fanon, Homi K. Bhabha and Robert Young.It can be claimed that the post-colonial Other/minority despite of all the ?benevolent? interventions of the liberal projects of White Western dominant is still be mentioned and represented through his/her ethnic/colonial legacy; either as degraded or exotic. Therefore the hybrid/subaltern tries various way outs in order to achieve self-assurance and ?recognition?. In this sense the research crucially aims to examine the dialogical relationship between the in-between/hybrid intellectual?s representations and the post-colonial Other?s constant identity formation. Overall, the study intends to pursue answers by asking; ?To what extend these post-colonial intellectuals? displacements of the ?difference? of the Other manifests the actual experiences of the Other per se??

Benzer Tezler

  1. Atatürk Dönemi sonrası Türk denizcilik politikaları

    Turkish maritime policies after Atatürk Period

    YILMAZ KARAKAYA

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Denizcilikİstanbul Üniversitesi

    Deniz İşletmeciliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. CEM GAZİOĞLU

  2. A study of magical realism in Steven Millhauser's, Aimee Bender's, Kelly Link's, and Kevin Brockmeier's short stories

    Steven Millhauser, Aimee Bender, Kelly Link ve Kevin Brockmeier'ın öykülerinde büyülü gerçekçilik

    BÜLENT AYYILDIZ

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2021

    Amerikan Kültürü ve EdebiyatıHacettepe Üniversitesi

    Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. S. BİLGE MUTLUAY ÇETİNTAŞ

  3. Türkiye'nin Filistin politikası (1979-2009)

    Turkey's Palestine policy (1979-2009)

    ERKAN ERTOSUN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    Siyasal BilimlerAnkara Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ÖMER KÜRKÇÜOĞLU

  4. The role of Internally Displaced People (IDPs) in securitization in Azerbaijan's Nagorno-Karabakh policy

    Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ politikasında Yerinden Edilmiş Kişilerin (YEK) güvenlikleştirmedeki rolü

    ARZU TURGUT

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2022

    Uluslararası İlişkilerGalatasaray Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ALİ FAİK DEMİR

  5. Kıbrıs üzerine barış planlarının uyuşmazlık çözümü açısından incelenmesi: 1947-2017

    Examination of peace plans on cyprus from the point of conflict resolution: 1947-2017

    PINAR YURT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Uluslararası İlişkilerKırşehir Ahi Evran Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ÖNER AKGÜL