Atatürk Dönemi sonrası Türk denizcilik politikaları
Turkish maritime policies after Atatürk Period
  1. Tez No: 733780
  2. Yazar: YILMAZ KARAKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM GAZİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Denizcilik, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: Atatürk sonrası, ABD yardımları, tersane, Doğu Akdeniz, Karadeniz, deniz politikası, Post Atatürk Era, USA aids, shipyard, Eastern Mediterran, Black Sea, maritime policies
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Deniz Politikası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 365
Özet
Denizler yaşadığımız yeryüzünün yaklaşık %75'ini oluşturmaktadır. Denizlerin insan, toplum ve devlet hayatında önemli yeri olmuştur. Dünya devleti olma denizci devlet, denizden yeterince istifade eden devlet olmakla mümkündür. Deniz politikası, kamu politikalarının bir parçasıdır. Kamu politikalarının temeli ekonomi politikasına dayanır. Bir ülke otarşik ise o ülkenin her konuda kendi ayakları üzerine durabiliyorsa, o ülkenin uyguladığı politikalar başarı gösterir. Ekonomide üreten bir ekonomi var ise denk bütçe var ise, borca dahalı bir ekonomi ve para-finans sistemi kullanılmıyorsa özellikle dış borça dayalı bir ekonomi politikası izleniyorsa, o ülkenin her hangi bir konuda oluşturacağı politikada başarılı olması mümkün olmayacaktır. Tez konumuz olan“Atatürk Dönemi Sonrası Türk Deniz Politikaları”; Atatürk Dönemi ve öncesi ile de birbirini etkileyen bir süreç olduğu gibi kamu politikaları da bir bütünlük içinde bir birini etkileyen unsurlardar. Atatürk döneminin en önemli özelliği Osmanlı dönemindeki çıkmazların ve hastalıklı yapıların bertaraf edildiği, devletin yeniden yapılandırıldığı, artık yabancı devletlerin ekonomik ve siyasi olarak yarı sömürge vaziyetinden çıkarılmaya çalışıldığı, kendi ayakları üzerinde duran bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulmasıdır. Atatürk Dönemi sonrasından kastımız 1938 yılından itibaren 2020 yılları arasını kapsamaktadır. Atatürk sonrası ise yeni yeni emeklemeye çalışan yeni devletin, II. Dünya Savaşı'nda tek parti yönetiminin getirdiği milletin ihtiyaçlarına cevap veremeyen yönetimi, Cumhurbaşkanı İnönü'nün ise devlette ve partide tek yetkili olmasına rağmen, devletin ve milletin kötü yönetilmesinden sorumlu mevkiinde iken kötü yönetimden şikayetlenmesi acziyetin itirafı ile Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundaki yeni ruh ve heyecanın öldüğünü gösterir. İçerdeki kötü yönetim halkın genelini çok bunaltmıştı, Bunun üstüne bir de dışardan Sovyet tehdidi gelince, yöneticiler II. Dünya Savaşı'nın galibi ABD ve Batı blokuna kayıtsız şartsız teslim olarak devleti ve milleti yönetmeği onlardan alınacak kredi ve imkanlarla sürdürmeyi tercih ettiler. Bu tutum yine eski kötü hastalıklara düşerek, devletin ve milletin hayatını yabancı ülkelerin himmetine, yardımına muhtaç hale getirmiştir. II. Dünya Savaşı'ndan sonra oluşturulan yeni dünya düzeninde küresel kurumlar Birleş Milletler ve ona bağlı IMF, Dünya Bankası, IMO gibi bundan önce hiçbir dönemde olmadığı kadar dünya sistemini kurmuş ve çalıştırmıştır. Süper güç ABD dünya siyasetine bu kurumlar vasıtasıyla yön vermiştir. IMO Dünya'da sivil denizciliğe dair her türlü düzenleyi yaparken, askeri olarak da dünyadaki 1990'lara kadar hakim olan iki kutuplu Dünya'nın askeri ittifakı yön vermiştir. Türkiye bu iki kutuplu Dünya'da batı, NATO kutubunda yer alarak askeri stratejilerini oluşturmuştur. Bu dönemin devlet yönetici siyasetçileri popülist politikalarla kendi gününü kurtarmayı devletin ve milletin yarınlarını kurtarılmasına tercih etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Seas constitute three quaters of the world in which seas take an important place regarding States, humans and society. Be respected as a world state is only possible if the state quite avail itself of the sea. Maritime politics are also part of public policies which are based on economic policies. If a country is autarchic and can stand on its own feet in all matters, the policies implemented by that country will be successful. It will not be expected implemented policies to fail unless the country's economic model is based on production, its public budget is on equilibrium, it does not adopt a financial system form on debt, particularly external one. While the thesis topic“Turkish Maritime Politics in the Post Atatürk Era”is a process that influence each other in the Atatürk period and before, public policies are indeed affect each other in integrity. The most significant particularity of the Atatürk period was that construing the Turkey standing on its own feet was formed, in which the deadlocks and diseased structures of the Ottoman period were eliminated, the state was restructured, and foreign states were tried to be removed from the semi-colonial state economically and politically. Post Atatürk era, the new state, which was just trying to crawl, could not meet the needs of the nation brought by the single-party rule in the 2nd World War, despite the fact that President Inonu is the only authorized in the state and in the party, the fact that he was in charge of the mismanagement of the state and the nation, complaining about the mismanagement shows that the new spirit and excitement in the establishment of the Republic of Turkey died with the confession of helplessness. The internal mismanagement overwhelmed the people on an important level. Furthermore, when the Soviet threat came from the outside, the administrators preferred to continue their duty with the loans and opportunities to be taken from them by unconditionally surrendering to the USA and the Western bloc, the winner of 2nd World War. This attitude again fell into old bad diseases and made the future of the state and the nation in need of the help, especially help of foreign countries. Global instutitions established after the 2nd World War's new world order like United Nations and its subsidiaries such as Word Bank, IMF, IMO had dominated the world's system as it has never been dominated. USA, the super power, has directed world politics through these organizations. Whereas IMO was making all regulations regarding civil maritime in the world, it also steered the military alliance of the bipolar World, which dominated until the 1990s militarily. In this bipolar world, Turkey has formed its military strategies by taking place at the western, NATO pole. On this period, politicians preferred saving their days with populist policies instead of saving the future of the state and the nation.