Bireylerin ana-baba tutumları ile duygusal zekâ düzeyleri arasındaki ilişkiler
The relotionships betwen emotional intelligence levels and individula?s parental attitudens
  1. Tez No: 254642
  2. Yazar: ÖZTÜRK KELEŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SIRRI AKBABA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Tutum, duygusal zekâ, Attituden, emotional intelligence
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu arastırmada, bireylerin ana-baba tutumları (demokratik, otoriter, ilgisiz) ileduygusal zekâ düzeyleri arasındaki iliskiler incelenmistir.Arastırmanın örneklemi 2006?2007 öğretim yılında Kazım Karabekir EğitimFakültesinde öğrenimlerine devam eden öğrencilerden 131 erkek 115 kız olmak üzeretoplam 246 öğrenci random örnekleme yöntemi ile seçilerek olusturulmustur.Bireylerin ana-baba tutumlarının belirlenmesinde Kuzgun (1972) tarafından gelistirilen`Ana-Baba Tutum Envanteri'. Duygusal zekâ durumlarının belirlenmesinde ise Dr. ReuvenBar-On'un (1997) gelistirdiği (Bar_On EQ-i/ Bar-On Emotional Quotient Inventory),Mumcuoğlu, Ö. tarafından Türkçeye uyarlanan `Duygusal Zekâ Ölçeği' kullanılmıstır.Ana-Baba Tutum Envanteri ile öğrencilerin demokratik, otoriter ve ilgisiz ana-babatutumu boyutlarından aldıkları puanlar belirlenerek; her ana-baba tutumu boyutununbireylerin duygusal zekâ puan ortalamalarına göre bir iliski olup olmadığına bakılmıstır.Ayrıca Bireylerin cinsiyetlerine, sosyo-ekonomik durumlarına, doğum sıralarına, kardessayılarına, babanın öz/üvey olma durumuna ve annenin öz/üvey olma durumuna göre birfarklılık olup olmadığı arastırılmıstır.Elde edilen bulgular, bireylerin ana-baba tutumları (demokratik, otoriter, ilgisiz) ileduygusal zekâ düzeyleri arasında anlamlı bir iliski olduğunu göstermistir. Ayrıca bireylerinhem ana-baba tutumları hem de duygusal zeka düzeyleri doğum sıraları dısında,cinsiyetlerine, sosyo-ekonomik durumlarına, , kardes sayılarına, babanın öz/üvey olmadurumuna ve annenin öz/üvey olma durumuna göre farklılık olduğu tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
In this research, relotionships betwen indivivdula?s parental attitudens(democratic,authoritarian, indifferent) and emotional quatient levels have been examined.The sample of research has been formed in 2006?2007 school year through choosingrandomly out of 246 students of Kazım Karabekir Education Faculty 131 of whom are malesand 115 of whom are females.In order to determine the attituales of individuals `The Inventory of Parental Conduct?which has been developed by Kuzgun(1972) has been used. As for he determination of thestate of emotional intelligence, (Bar-On EQ-i/ Bar-On Emotional Quotient Inventory) whichhas been developed by Dr. Reuven Bar-On and `Emotional Intelligence scale which has beenadapted into Turkish by Mumucuoğlu Ö. Has been used.Determining the points that studens get through democratic, authoritarion andindifferent parental conduct, it has been checked whether there is a relationship or not abouttha parental conduct with individul?s point of emotional intelligence. Also it has beenexamined whether there is a difference in accordence with the individual?s sex, socioeconomicstate, birth rank, number of brother-sister, father?s situation of being his own orstep father and mother?s situation of being his own or step motherThe findings shows that there is a meaningful relationship between the individual?sparental conduct (democratic, authoritarian, indifferent) and their level of emotinalintelligence. Also it has been determined that except fort he rank of births, there is adifference eithers individual?s parental attitude or their level of emitional intelligence inaccordance with their sexes, socio-economic sittuations, number of brothers and sisters, theirfather?s being own or step father, their mother?s being own or step mother.