Türkiye Cumhuriyeti üniversitelerinin kurumsal kimliklerinde karşılaşılan grafik tasarım sorunları; Hacettepe Üniversitesi için bir uygulama
The graphic design problems encountered at the corporate identities of the Turkish Republic; an application for Hacettepe University
  1. Tez No: 254781
  2. Yazar: NİLGÜN YILMAZ TEZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZÜLFÜKAR SAYIN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kimlik, Kurumsal Kimlik, Grafik Tasarım, Kurumsal Tasarım, Görsel Kimlik, Üniversite, Hacettepe Üniversitesi, Identity, Corporate Identity, Graphic Design, Corporate Design, Visual Identity, University, Hacettepe University
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Kurumsal Kimlik programları kapsamında gerçekleştirilen grafik tasarım uygulamaları, kurumların görsel kimliğinin oluşturulmasını amaçlayan, ciddi bir deneyim ve uzmanlık gerektiren çalışmalardır. Üniversiteler bilimin, sanatın, teknolojinin araştırıldığı, tartışıldığı, uygulandığı kurumlar olarak; kurumsal ve görsel kimliklerini üstlenmiş oldukları bu misyona uygun biçimlendirmelidirler. Ancak yapılan araştırmalarda, başta yeni kurulmuş olanlar olmak üzere Türkiye'deki üniversitelerin kurumsal kimliklerinde özellikle grafik tasarım açısından ciddi özgünlük ve uygunluk sorunları olduğu saptanmıştır.Bu sorunların irdelendiği çalışmada, birinci bölümde genel anlamda kurumsal kimlik kavramı ele alınmakta; kurumsal kimliğin önemine, tarihsel gelişimine ve oluşumuna yönelik bilgilere yer verilmektedir. ıkinci bölümde, grafik tasarım kavramı ve kısaca tarihsel gelişimi konusunda bilgiler verilmekte ve grafik tasarım uygulamalarının kurumsal kimlik çalışmaları içerisindeki önemine değinilmektedir. Ayrıca Türkiye'deki üniversitelerin kurumsal kimliklerinde karşılaşılan grafik tasarım sorunları belirlenmekte ve çözümü konusunda önerilerde bulunulmaktadır.Üçüncü bölümde, Hacettepe Üniversitesi için hazırlanan görsel kimlik tasarımlarına ve bu tasarımların değerlendirilmesine yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
Graphic design applications wihich are performed as part of Corporate Identity Programs aim to set up visual identity of the corporations and require much experience and specialty. As the universities are the corporations in which science, art and technology is being investigated, discussed and performed; they should shape their corporate and visual identities suitable for the mission they have undertaken. Many surveys have stated out that the corporate identities of the universities in Turkey, especially for the recently founded ones have some speciality and suitability problems in terms of graphic design principles.This issue is examined in the current thesis. In the first part of this study; the concept of corporate identity is mentioned broadly giving information about its importance, historical development and formation. In the second part oth the study; the headline of graphic design and its brief historical development is explained along with the significance of graphic design applications in corporate identity projects. The graphic design problems encountered within the corporate identities of Turkish Universities have been identified and the potential solutions for them have been suggested.In the third part, the visual identity designs prepared for Hacettepe University are presented and discussed in detail.