Reification in the works of east european jewish american authors: Abraham Cahan, Anzia Yezierska, and Eva Hoffman
Doğu Avrupalı Amerikalı yazarların eserlerinde şeyleşme: Abraham Cahan, Anzia Yezierska ve Eva Hoffman
- Tez No: 254795
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGE MUTLUAY ÇETİNTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: şeyleşme, fiziksel şeyleşme, kimliksel şeyleşme, anlamsal şeyleşme, Amerikan rüyası, göçmenler, Doğu Avrupalı Yahudiler, reification, physical reification, reification of identity, semantic reification, American dream, immigrants, East European Jews
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Göçmenlerin çoğu, Amerikan rüyasının peşine takılarak geldikleri ülkede aradıklarını bulamaz ve hayal kırıklığına uğrar. Bu durum göçmenlerin hayatının hemen her evresinde maruz kaldığı ?şeyleşme? ile açıklanabilir. Genel bir tanıma göre, şeyleşme, ?somut kavramların soyutlaştırılması? veya ?soyut kavramların somutlaştırılması? anlamına gelir. Bu dönüşüm somut obje veya kişilerin ve soyut kavramların potansiyellerini, karakteristik özelliklerini ve anlamlarını sabitler, sınırlar. Şeyleşme göçmenlerin fiziksel potansiyelini kapitalist sisteme hizmet eden işçi gücüne, kimliklerini toplumca kabul edilmiş kimlik kalıplarına, konuştukları dildeki anlamları da sabit ve sınırlı anlamlara indirger. Bu anlamda, şeyleşme, göçmenlerin yeni ülkede karşılaştıkları sorunlara ve deneyimlerine ışık tutar. Göçmenler için Amerika'da maddi başarıyı elde etmenin yolu şeyleşmeyi içselleştirmekten geçer ve bu durum göçmenlerin Amerikan rüyası ile ilişkilendirdikleri diğer manevi beklentilerinin gerçekleşmesini sorunlu hale getirir. Rüyalarını gerçekleştirmede diğer etnik gruplara göre başarılı sayılan Doğu Avrupalı Yahudiler bile şeyleşmenin olumsuz etkilerinden kaçınmayı başaramamış, maddi olanaklar konusunda bir ilerleme elde etseler bile, manevi olarak mutluluğu yakalayamamışlardır. Şüphesiz bunda Amerikan rüyasına yükledikleri anlamları şeyleştirmiş olmalarının etkisi büyüktür. Bu çalışmada şeyleşmenin göçmenler üzerindeki olumsuz etkileri, Yahudi Amerikalı yazarlardan Abraham Cahan'ın The Rise of David Levinsky (David Levinsky'nin Yükselişi), Anzia Yezierska'nın Salome of the Tenements (Varoşların Salome'si) ve Eva Hoffman'ın Lost in Translation: A Life in a New Language (Tercümede Kayboluş: Yeni Bir Dilde Yeni Bir Yaşam) başlıklı eserlerinde, ?fiziksel,? ?kimliksel? ve ?anlamsal? şeyleşme olmak üzere üç temel başlık altında incelenir. İncelenen eserlerin otobiyografik ve yarı-otobiyografik nitelikleri ve ele alınışlarındaki kronolojik sıralama, şeyleşmenin zaman içinde geçirdiği evrimi gözler önüne serer.
Özet (Çeviri)
Upon their arrival in America, many immigrants realize that the promises attributed to the American dream are false and the dream is no more than an illusion. This situation can be explained with the effects of reification on the lives of the immigrants. According to a general definition, reification ?converts the concrete into abstract? and ?concretizes the abstract.? Such a transformation fixes and limits the potentials, characteristics, and meanings of both concrete beings and abstract concepts. Reification reduces the physical potentials of immigrants to serving in the capitalist system as laborers; it reduces their identities to the socially accepted patterns of identity and fixes meanings in the language they speak. Reification, in this sense, sheds light upon the immigrant experience in America. Material success in America is only possible through internalizing reification; however, reification also problematizes and challenges the actualization of the spiritual expectancies from the dream.Even the East European Jews, who have gained a recognizably rapid success in comparison with other immigrants, could not avoid the negative effects of reification. Although successful in ensuring material possessions, East European Jews were not always able to attain spiritual fulfillment. The wrong interpretation of the American dream, due to the reified meanings attributed to it, plays a major role in this situation. This thesis will show the adverse effects of reification on immigrants under the subtitles of ?physical reification,? ?reification of identity? and ?semantic reification? through the works of Jewish American writers: Abraham Cahan's The Rise of David Levinsky, Anzia Yezierska?s Salome of the Tenements and Eva Hoffman?s Lost in Translation: A Life in a New Language. The partly-autobiographical nature and the chronological order of the literary works under analysis will help to present the evolution of the concept of reification in time.