Elektronik ticaret ve KOBİ'lerin ihracatında e-ticaretin önemi Türkiye örneği
Electronic commerce and the effects of the e-commerce on SME's export, Turkey case
  1. Tez No: 254825
  2. Yazar: AYHAN ÇARLIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: E-Ticaret, KOBİ'ler, İhracat, E-pazaryerleri, E-Commerce, SME?s, Export, E-Marketplace
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bilgisayar ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler, iktisadi ve sosyal hayatımızı önemli ölçüde etkilemiştir. Bilgisayar kullanımının yaygınlaşması ile küçük ve orta ölçekli işletmeler de (KOBİ) iş süreçlerini sayısal ortama taşıma fırsatını yakalamışlardır. Ticari faaliyetlerin gerçekleşebilmesi için her şeyden önce taraflar arasında arz ve talebin ifade edilebileceği etkin bir iletişim ortamına ihtiyaç vardır. Bilgi işlem teknolojilerinin ticari faaliyetler üzerindeki en önemli etkisi, ticaretteki fiziki ortam gereksinimini ortadan kaldırmasıdır. Kalkınmakta olan ülkelerde bulunan ve özellikle ihracat kapasitesi olan işletmelerin ilk olarak elektronik ticaretten nasıl fayda sağlayacaklarını değerlendirmeleri gerekmektedir.E-ticaretin KOBİ'lerin ihracatı üzerine etkilerinin inceleneceği bu çalışma, dört ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde genel olarak e-ticaret kavramı ele alınacaktır. İkinci bölümde KOBİ'ler ve KOBİ'lerin ihracatına değinilecek, üçüncü bölümde Türkiye'nin bilgi işlem teknolojileri kullanım durumunun uluslar arası karşılaştırması yapılacaktır. Çalışmanın son bölümünde Türkiye'de bulunan imalatçı KOBİ'lerin elektronik ticaret ve e-pazaryerlerini kullanım düzeyleri konusunda yapılan araştırma çalışmasının sonuçları yorumlanacaktır. Bu bölümde ayrıca e-pazaryerleri üyeliklerinin KOBİ'lerin yurt içi ve yurt dışı satışları üzerinde etkili olup olmadığını test eden hipotez sonuçları değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
The improvement of computer and communication technologies has profoundly effected our economic and social life. Small and Medium sized enterprises have also had the opportunity to transform their process into digital environment with the widespread computer using. Commercial activities essantially require an effective communication environment by which the sides can express their demands and supplies. The most important effect of Information and Communication Technologies (ICT) on commercial activities is removing the physical environment needs in trade. Especially businesses in developing countries that have the export capacity are the first that should evaluate how they can take advantage of electronic commerce.The study in which we?ll examine the effects of e-commerce on SME?s export capacitiy, consists of four main parts. In the first part we?ll examine the e-commerce concept in general. In the second part small - and medium sized enterprisess and their export capacity will be examined. The comparative usage of information and communication technologies in the world will be examined in the third part of the study. In the last part we?ll analyse the results of the questionnaire survey investigating the effects of the e-commerce on SME?s domestic and foreign sells.