Enerji endüstrisinde karar destek sistemi geliştirilmesi ve uygulanması
Development and implementation of a decision support system in energy industry
- Tez No: 254846
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN ULUCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans Degerlendirmesi, Karar Analizi, Karar Destek Sistemi, Performance Evaluation, Decision Analysis, Decision Support System
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Enerji ve Çevre konusu, son yıllarda, bir çok alanda üzerinde sıklıkla durulankonulardan biridir. Birçok sektörde oldugu gibi enerji sektöründe de planlama önemlibir kavram olarak karsımıza çıkmaktadır. Enerjinin etkin bir sekilde üretilmesi, üretilenenerjinin verimli kullanılması ve enerji üretiminin çevreye etkilerinin yönetilmesi gibibirçok konu planlama ile yakından iliskilidir. Performans Degerlendirilmesi ve KararVerme kavramları planlamanın temel ögeleri arasında yer almaktadır.Bu çalısmanın temel amacı, Enerji ve Çevre konusunda Performans Degerlendirmesi veKarar Vermeye yönelik olarak çesitli teknikleri ve literatürde uygulanmıs problemparametrelerini kullanarak analiz yapmaya imkan saglayan, analizlerle elde edilensonuçları uygun ve anlasılabilir bir sekilde raporlayan bir Karar Destek Sistemi'ninolusturulması ve olusturulan bu sistemde Türkiye enerji sektörüne yönelik çesitliuygulamaların yapılmasıdır.Çalısmanın ilk iki bölümü, Enerji ve Çevre konularında literatürde yer alan PerformansDegerlendirmesi ve Karar Analizi çalısmalarını detaylı bir biçimde ele almaktadır.Üçüncü bölümde, çalısma kapsamında hazırlanan Karar Destek Sistemi'nde yer alanbütün tekniklerin matematiksel temelleri, detayları ile incelenmektedir. Çalısmanındördüncü bölümünde, literatür arastırması ve tekniklerin incelenmesi ısıgındahazırlanan Karar Destek Sistemi'nin yapısı ve isleyisi anlatılmaktadır. Bu bölümde,kurulan sistem, kullanıcı arayüzü, model tabanı, veri tabanı, rapor arayüzü ve çesitliuygulamaların yer aldıgı örnek olay tabanı olmak üzere bes adet temel baslık altındaincelenmektedir. Çalısmanın son bölümünde ise, olusturulan Karar Destek Sistemi'ndeTürkiye enerji sektöründe gerçeklestirilen bes adet uygulama ile sonuçları yeralmaktadır.
Özet (Çeviri)
Energy and Environment studies have become one of the most popular issues recently.Like in every industry, planning is an important issue for energy industry also. Issueslike producing energy effectively, efficient use of produced energy and management ofthe effects of energy production on the environment are all related to planning.Performance Evaluation and Decision making are two important concepts which have aclose relationship with planning.The aim of this study is to develop a Decision Support System which enables makinganalysis on Energy and Environment issues by using various techniques of PerformanceEvaluation and Decision Analysis and also problem types and parameters of theprevious studies. Another aim is to perform several applications using the developedsupport system in Turkey?s energy industry.The first and second chapters of the study involve the findings of the literature surveyon Performance Evaluation and Decision Analysis studies related to Energy andEnvironment issues. In the third chapter, the mathematical foundation of the techniqueswhich take place in the support system are briefly explained. The fourth part of thestudy mentions about the details and processes of the Decision Support System which isprepared in the light of the findings of the literature survey. In this chapter, the supportsystem is explained in five main parts which are; user interface, model base, data base,report interface and sample case base (applications of the system). At the last part ofthe study, five applications in Turkey energy industry are performed and results arediscussed.