Yenilenmiş taksonomiye göre düzenlenmiş öğretim tasarımı dersinde projeye dayalı öğretimin öğrenme ürünlerine etkisi
The effect of project based instruction on learning outcomes designed according to the revised taxonomy in the instructional design course
- Tez No: 254847
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY SENEMOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yenilenmiş Bloom Taksonomisi, Projeye Dayalı Öğretim, Üstbiliş, Akademik Benlik Kavramı, Derse Yönelik Tutum, Revised Bloom Taxonomy, Project Based Instruction, Metacognition, Academic Self-Concept, Attitude Towards The Course
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 262
Özet
Bu çalışmada, yenilenmiş Bloom taksonomisi ve projeye dayalı öğretimin bütünleştirilerek işe koşulmasının öğretmen adaylarının öğrenme düzeyleri, üstbiliş farkındalık düzeyleri, akademik benlik kavramları ve derse yönelik tutumları üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Buna ek olarak, öğretim elemanları ve öğrencilerin görüşleri de incelenmiştir. Araştırmada, kontrol gruplu öntest-sontest deneysel desen kullanılmıştır. Sontestten üç ay sonra da kalıcılık-kararlılık testleri uygulanmıştır. Çalışma, Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü lisans programında yer alan ?Öğretim Tasarımı? dersi kapsamında yürütülmüştür. Denel işlem 12 hafta sürmüştür. 2006?2007 öğretim yılında bu dersi alan öğrenciler çalışmanın denekleri olarak belirlenmiştir. Öğrenciler bu dersi iki şube olarak aldıklarından dolayı şubelerden biri yansız atama yoluyla deney grubu (n=37); diğeri ise kontrol grubu (n=35) olarak atanmıştır.Deney grubunda yenilenmiş Bloom taksonomisine göre düzenlenmiş Öğretim Tasarımı dersinde projeye dayalı öğretim uygulanmıştır. Kontrol grubunda ise geleneksel eğitim durumları sürdürülmüştür. Denencel öğretim programı tasarısı hazırlanırken yenilenmiş taksonominin ve projeye dayalı öğretimin uygulama ilkelerine uygun davranılmıştır. Tasarlanan proje senaryosunun da yatay kaynaşıklık sağlanan derslerin içeriğini yansıtabilecek disiplinlerarası bir yapı sergilemesine dikkat edilmiştir. Projeye dayalı öğretimin doğası gereği senaryo işbirliğine dayalı çalışmalarla yapılandırılmıştır.Deney ve kontrol gruplarının bağımlı değişkenler açısından karşılaştırılabilmesi amacıyla kovaryans analizi kullanılmıştır. Nitel verilerin çözümlenmesi süreci veriyi bütünleştirme, kod ve temaları oluşturma, düzenleme ve yazma aşamalarında gerçekleştirilmiştir.Bulgular bütüncül biçimde incelendiğinde yenilenmiş taksonomiye göre düzenlenmiş Öğretim Tasarımı dersinde projeye dayalı öğretimin alanyazında desteklenen olumlu yönlerinin ve sınırlılıklarının bu çalışmada da kendini gösterdiği söylenebilir. Çalışmada projeye dayalı öğretimin öğrencilerin öğrenme düzeylerindeki kalıcılık, ürünlerinin niteliği, üstbiliş farkındalık düzeyleri, akademik benlik kavramları ve tutumları üzerindeki olumlu etkileri nitel ve nicel verilerle elde edilen bulgularda görülmektedir. Projeye dayalı öğretimin sosyal ortam, öğrenci ve öğretim elemanının rol ve sorumlulukları, mesleki ve akademik gelişim üzerindeki olumlu etkileri ise nitel verilerden elde edilen bulgularla belirlenmiştir. Diğer yandan, sınıf ortamı içinde meydana gelen gürültü, proje çalışmalarının başında belirsizliklerden kaynaklanan kaygı, takım çalışmaları ve ortak karar alma sürecinin zorlukları, çalışmalar için zamanın yetersiz görülmesi ve öğrencilerin süreçteki rollerinin sonucu olarak yorgunluk yaşamaları sürecin sınırlılıkları olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
BAŞBAY, Makbule. The Effect of Project Based Instruction on Learning Outcomes Designed According to the Revised Taxonomy in the Instructional Design Course, Ph. D. Dissertation, Ankara, 2008.In this study, it was aimed to determine the effect of an instruction implemented by integrating Revised Bloom Taxonomy and Project Based Instruction on teacher candidates? levels of learning, metacognitive awareness, academic self-concept, and attitudes towards the course.In addition, opinions of instructors and students were also examined. In the research, a pre-test post-test control group experimental design was used. The retention-durability tests were also administered after three months from the post-test. The study was carried out in the ?Instructional Design? course within the Undergraduate Program in the Department of Computer and Instructional Technologies in Ege University through 12 weeks period. The students who took this course in the 2006?2007 academic years constituted the participants of the study. Since the students took this course in two sections, one of the sections was randomly assigned as the experimental group (n=37) while the other as the control group (n=35).The Project Based Instruction designed according to the Revised Bloom Taxonomy was implemented in the experimental group while the traditional instruction and activities were carried on in the control group. It was behaved consisted with the application principles of revised taxonomy and project based instruction while preparing experimental instruction design. Displaying a multidisiplinary construct of the designed project senario reflecting the contents of integrated courses was also considered. Due to the nature of project based instruction, the senario was constructed by collaboration based studies.In order to compare the experimental and the control groups in terms of dependent variables, covariance analyses were used. In the process of analyzing qualitative data, integrating data, constituting codes and themes, organizing and writing phases were carried out.When the results examined as a whole, it can be said that the strengths and limitations of project-based instruction supported in the literature also showed itself in the present study designed according to the revised taxonomy in the instructional design course. In the study, the positive effects of project based instruction on students? permanency of learning levels, quality of products, metacognitive awareness levels, academic self-concept, and attitudes were seen in the results gathered from the qualitative and quantitative data. The positive effects of project based instruction on social environment, roles and responsibilities of students and instructors, vocational and academic development were also determined by the results of qualitative data. On the other hand, the noise in the classroom, the anxiety caused by uncertainty at the beginning of the project works, team works and the difficulties of common decision making process, time limit for the works, and the exhaustion of students as a result of their roles during the process was evaluated as the limitations of the study.