Telekomünikasyon sektöründe düzenleyici kurumlar açısından maliyet kavramları, yaklaşımları ve modellerinin değerlendirilmesi
The evaluation of costing concepts, approaches and models in telecommunications sector regarding regulatory authorities
- Tez No: 254863
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖMER İPÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Arabağlantı fiyatı, maliyet modeli, düzenleyici kurum, fiyat düzenlemesi, Interconnection charges, costing method, regulatory authority, price regulation
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Telekomünikasyon sektöründe rekabet ortamının geliştirilmesi, yeni altyapı alternatiflerinin oluşturulması ve tüketiciye ucuz ama kaliteli hizmetlerin sunulmasının sağlanmasında düzenleyici kurumların kullandığı önemli düzenleme kalemlerinden birini arabağlantı fiyatları oluşturmaktadır. Arabağlantı fiyatları işletmecilerin diğer bir işletmenin şebekesini kullanmalarının bedeli olduğundan, işletmeciler için önemli bir maliyet kaynağıdır. Arabağlantı fiyatlarının düzenlemesinde temel prensip fiyatların maliyet esaslı olarak belirlenmesidir. Bu nedenle, günümüzde düzenleyici kurumlar telekomünikasyon hizmetleri için doğru maliyetleri bulabilmek amacıyla maliyet modelleri yardımıyla hesaplamalar gerçekleştirmektedirler. Bu çalışmada öncelikle, telekomünikasyon sektöründeki maliyet kavramlarına değinilmekte, arabağlantı fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan yöntemler ve maliyet modelleri genel olarak tanıtılmakta, kuvvetli ve zayıf yönleri değerlendirilmektedir. Daha sonra, düzenleyici kurumların arabağlantı fiyat düzenlemesi sürecinde izleyebilecekleri bir iş akış planı örneğine yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
Interconnection charges are one of the important regulatory activities of the regulatory authorities in order to improve competition, establish new infrastructure alternatives and provide not only cheap but also qualified services to consumers in telecommunications sector. Interconnection charges are the value of occupying other operators? network by other operator(s), therefore it is a considerable cost source. The basic principle in price regulation regarding interconnection charges is the determination of so-called charges at cost basis. That?s why the regulatory authorities try to calculate the costs of the telecommunications services by the help of costing models. In this study, the cost concepts in telecommunication are explained, methods and models that have been developed to determine interconnection charges are introduced, and their strengths and weaknesses are discussed. Then, an example work flow plan is created for regulatory authorities that can be followed during the price regulation process.