Heykelde ışık bağlamında biçim arayışları
The search of forms in sculpture in context of light
  1. Tez No: 254862
  2. Yazar: ÇAĞDAŞ SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. REFA EMRALİ
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Isık, gölge, mekân, heykel, algı, nesne?nsan, alısık olduğu sekilde algılar. Ancak, Light, shade, space, sculpture, perception, object
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalısmada özellikle heykel alanında alısılagelen malzemeler (Tas, metal, ahsap?vb) yanında, 1960 sonrası dönemde sıklıkla gündeme gelen yeni malzeme kullanımlarıgöz önüne alınarak ısığın ve gölgenin malzeme olarak kullanımı üzerinde durulmus,sanat eseri yaratımında ki yeri sorgulanmıstır. Isığın fiziksel özellikleri incelenerekimkanları arastırılmıs, mekanla ve aydınlattığı nesnelerle olan iliskileri incelenerekplastik olarak var olabilirliği yönünde çalısmalar yapılmıstır.Birinci bölümde, ısığın fiziksel özellikleri ve içinde bulunduğu mekâna ve yapıya olanetkileri incelenmistir. Yapay ısık ve doğal ısık arasındaki farklar üzerinde durulmus veısığın görme algısı üzerindeki etkileri incelenmistir.?kinci bölümde, ısığın görsel sanatlarda kullanım biçimleri ele alınmıstır. Isığın birfizik-etken olması dısında özellikle 1960 sonrası sanatında `yeni nesne' olarak ön planaçıkması üzerinde durulmus ve ısığın bu dönem çalısmalarında ne düzeyde ele alındığıincelenmistir. Sanat tarihinden verilen örnekler yoluyla günümüz sanatında ve öncekidönemlerde yapılmıs olan çalısmalar ısık iliskileri bağlamında karsılastırılmıstır.Üçüncü bölümde, inceleme-arastırma sürecinde gerçeklestirilen çalısmalar üzerindedurulmus ve bu çalısmaların değerlendirmeleri yapılmıstır. Yapılmak istenen, izleyicinin algısını aslında var olan ancak göz ardı edilebilen unsurlarüzerine çekmektir.Denilebilir ki, ısık ve gölge kimi zaman yan yana, kimi zaman bağımsız birer nesneolarak ele alınıp incelenmis ve bu bağlamda yapılan çalısmalarla bu malzemelerinkullanımına özgü bir sanatsal dil olusturulmak istenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, beside the usage of usual materials as stone, metal, wood, the new materialusage in post 1960 era, focus on usage of light and shade become the current issue andexamined its state as usage of art material. By examining the physical properties oflight, its possibilities are investigated and its relationship with the objects it lightens andspace, it is investigated if it can exist as plastic material.In the first part, light?s physical properties and its effects on the space and the structureit is in are investigated. The differences between artificial light and natural light arediscussed and the effects of light on the sight sensation is studied.In the second part, in which manners the light has been used in visual arts is consideredınstead of the fact that light is a physic-factor, especially it become a `new material?after 1960?s art is studied and how much the light used in the works of this eraconsidered is investigated. Through the examples from art history, the works of todaysart and the works that are made before are compared and consiosted through their lightrelations.In the third part, the works that are made in the research process are discussed and theevoluation of this works is done.Human visions as it is used to. But the interest of the spectator can be reshaped andoriented. Frequently, a sculpture is viewed solely as a form. But the components likelight and shade that a sculpture has and the sculpture?s relation with space its in are atleast as important as the form of the object itself. Within the works that are made, thismatter is discussed on by focusing the elements like light and shade and by emphasizingthe relation between object and space is studied. What is aimed is to taking the attention of the spectator on the elements that are actuallyexisting but can be undervalued.It can be claimed that, light and shade are investigated sometimes side-by-side,sometimes as independent objects and the works that are made within this context it isaimed to create an artistic language within the usage of these materials.