Kentteki çocuk yoksulluğu: Keçiören örneği
Child poverty in urban areas: The case of Keçiören
- Tez No: 254943
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUNAY İL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, çocuk yoksullugu, çocuk hakları, yoksulluklamücadele, sosyal yardım, Poverty, child poverty, child rights, struggle with poverty, socialassistance
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Arastırmanın amacı, kentteki çocuk yoksullugunun temel çocuk hakları olan yasama,saglık ve beslenme, egitim ve korunma hakları baglamında degerlendirilmesi veduydukları yoksunluklara iliskin bilgi alınmasıdır.Nicel yaklasıma sahip arastırmada betimsel arastırma modeli kullanılmıstır. Amaçdogrultusunda Ankara ili Keçiören ilçesi T. C. Basbakanlık Sosyal Yardımlasma veDayanısma Vakfı'ndan sosyal yardım alan ve tekrar basvuru sürecinde olan anneler ilegörüsülmüstür. Amaçlı örneklem yöntemi ile 137 anneye ulasılmıstır.Arastırma sonucunda Keçiören'deki yoksul çocukların özellikle yasama, saglık vebeslenme hakkının gerçeklesmesi ile ilgili önemli sorunlar yasandıgı anlasılmıstır.Bebek ve çocuk ölümlerinin yüksek olusu göze çarpmaktadır. Çocukların büyükkısmında önemli bir hastalıgın varlıgı saptanmıstır. Çocukların beslenme sorunları süt,et ve meyve tüketimi sıklıgı konusunda ortaya çıkmaktadır. Çocukların önemli kısmındaruhsal sorun oldugu aktarılmıstır.Yoksul çocukların egitim ve korunma haklarının kullanılması ile ilgili sorunlar oldugubelirlenmistir. Egitim masraflarının karsılanamaması ve maddi sorunlar nedeniyleçocukların çalısmak durumunda bırakılması önemli sorunlardır. Anne ve babalar çocukegitiminde bagırma ve dövme yolunu seçmektedir. Çocuklar en çok çesitli yiyecekler ilegiyecek yoksunlugu hissetmekte, yoksunluk hissi üzüntü duyma ve digerleriylekarsılastırma yapmalarına neden olmaktadır. Bu bulgular dogrultusunda çocukyoksullugunun, temel çocuk haklarının gerçeklesmesini engelledigi söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to evaluate urban child poverty within the framework ofbasic child rights that are life, health and nutrition, protection rights and gaininformation about their feelings of deprivation.Descriptive research model is used during this quantitative research. In line with thepurpose, mothers who take social assistance from Ankara Keçiören Social Assistanceand Solidarity Foundation of Prime Ministry of Republic of Turkey. Also the ones whoare in the process of re-application are included in the sample. 137 mothers are reachedby using purposive sampling method.At the end of the research, it is concluded that poor children in Keçiören have essentialproblems related especially to the rights of life, health and nutrition. It is striking thatinfant and child mortality rate is high. Many of the children have important illnesses.The children?s nutrition problems show themselves in low milk, meat and fruitconsumption. It is reported that many of the children have psychological problems.Important problems are pointed out regarding the realization of education and protectionrights of the poor children. These are mainly failing to afford education expenses andhaving the children work due to financial difficulties. The parents prefer to yell and beattheir children for their discipline. The children feel the deprivation of food and clothingthe most and these result in feeling sad and comparison with others. As a result of thesefindings it can be concluded that child poverty in Keçiören district prevents therealization of basic child rights.