Manisa yöresindeki kırsal yapıların yapısal özelliklerinin ve deprem davranışlarının belirlenmesi
Determining the structural properties and earthquake behaviours of the rural constructions in Manisa region
- Tez No: 255147
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN NUHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yığma yapı, Manisa, Güçlendirme, Masonry Construction, Manisa, Reinforcement
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu çalışmada; Manisa bölgesinde yer alan yığma yapıların yapısal özelliklerinin incelenmesi, araştırılması, analizi ve uygun güçlendirme önerilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Birinci bölümde yığma yapılarla ilgili genel ve karakteristik özelliklere değinilmiştir. İkinci bölümde yığma yapıların tercih nedenleri ve Manisa'daki yığma yapıların özellikleri açıklanmıştır. Üçüncü bölümde Manisa ve civarından elde edilen yığma yapı duvar malzemesi numunelerinin basınç deneylerine ait sonuçlar irdelenmiştir. Dördüncü bölümde deprem etkisindeki yığma yapıların hasar şekilleri belirtilmiş ve deprem davranışı araştırılmıştır. Beşinci bölümde kırsal bir yığma konutun yapısal analizi gerçekleştirilmiş; altıncı bölümde ise yığma yapılarda uygulanan güçlendirme yöntemleri özetlenmiş ve sayısal analizler yapılmıştır. Sonuç bölümünde ise çalışmada elde edilen sonuçlar değerlendirilmiş ve çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, examining, researching an analyzing the structural properties of the masonry constructions, and assessing the proper reinforcement propositions were aimed.In the first chapter, general and charactersitic properties of the structures were mentioned. In the second chapter, reason for preferring the masonry structures and the properties of the masonry structures in Manisa were explained. In the third chapter, results belonging to the pressure tests of the samples taken from the Manisa and its surrounding area were studied. In the fourth chapter, the type of the damages at the structures under the impact of earthquake have been indicated and their earthquake behaviours have been researched. In the fifth chapter, a structural analysis of a rural structure have been performed; and in the sixth chapter the reinforcement methods applied on a rural masonry construction have been summarized and numerical analysis has been carried out. In the conclusion chapter, results obtained at the study have been assessed and various suggestions have been offered.