Mikrodalga ve otoklava dayalı farklı kristal yapılarında ZnO nanoparçacıkların sentezi ve optik-elektronik karakterizasyonu
The synthesis of ZnO nanoparticles with different crystal structures by using conventional and microwave heating method and optic-electronic characterization
  1. Tez No: 255168
  2. Yazar: SADIK ÇOĞAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞULE ERTEN ELA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: ZnO nanoparçacıklar, mikrodalga, otoklav, yüzey aktif madde, güneş pili, ZnO nanoparticles, microwave and conventioanl heating, surfactant, solar cell
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Farklı kristal yapılarında ZnO nanoparçacıklar otoklav ve mikrodalga fırın kullanılarak sentezlendi. Yüzey aktif madde olarak PEG400'ün ZnO'in morfolojisi ve optik özellikleri üzerindeki etkisi incelendi. Nanorod, küre ve flower şeklinde yapılar elde edildi. Mikrodalga fırında ortalama 100 nm çapa ve 1.5 µm kadar uzunluğa sahip nanorodlar sentezlendi. Otoklavda PEG400 kullanıldığında gelişigüzel dağılmış 50 nm çapa sahip nanorodlar gözlenirken PEG400 kullanılmadığında 60 nm çapa sahip nanorodları içeren flower yapısı gözlendi. Ayrıca başlangıç maddesi, sıcaklık, reaksiyon süresi gibi parametrelerin ZnO ürünleri üzerindeki etkisi incelendi. Reaksiyon koşullarının kristal yapısını değiştirmesinin yanında absorpsiyon ve lüminesans özelliklerini de değiştirdiği gözlendi. Bunlara ek olarak sentezlenen ZnO, boya esaslı güneş pillerinde kullanıldı ve 1.32-2.98 mA/cm2 arasında kısa devre akımı ve 0.20-0.70 arasında verimler elde edildi.Sentezlenen yapıların karakterizasyonu için X-ışınları difraksiyonu (XRD), taramalı elektron mikroskobu (SEM), infrared spektrofotometri (FTIR), UV-görünür bölge ve floresans spektrofotometreleri kullanıldı.
Özet (Çeviri)
By using conventional and microwave heating, ZnO nanoparticles with different crystal structure were synthesized. The effects of PEG400 as a surfactant on the morphology and optic properties of ZnO product were investigated. Nanorod, flower and sphere structures were obtained. Nanorods with an average diameter of 100 nm and a length up to 1.5 ?m were obtained. In conventional heating method, in the presence of PEG400 randomly oriented ZnO nanorod with an average diameter of 50 nm was absorved when in the absence of PEG400 ZnO flowers which consist of nanorods with uniform diameter of 60 nm were observed. In addition, the effects of reaction conditions such as precursor, temperature, rection time on the ZnO product were investigated. It was found that reaction conditions effect the crystal structure, absorption and PL spectrum. Finally, the obtained ZnO was used in dye syntesized solar cells and short circuit current in the range of 1.32-2.98 mA/cm2 and efficiency in the range of 0.20-0.70 were obtained.The synthesized ZnO products were characterized by using X-ray difraction (XRD), scanning electron microscopy (SEM), infrared spectrophotmeter (FTIR), UV-Vis and PL spektrophotometer.