Capacity related properties and assessment of school buildings in Turkey
Türkiye?deki okul binalarının kapasite ilişkili özellikler ve değerlendirilmesi
- Tez No: 255207
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YAKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, Earthquake Engineering
- Anahtar Kelimeler: Okul binaları, kapasite eğrisi, kapasite ilişkili özellikler ve sismik performans belirleme yöntemleri, School buildings, capacity curve, capacity related properties and seismic vulnerability assessment procedures
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Türkiye sismik olarak aktif bir bölgede konumlanmıştır. Son depremlerde, okul binalarında ağır hasarların gözlenmiş olması, okul binalarının sismik performansının oldukça zayıf olduğunu göstermiştir. Bu nedenle, bu binaların sismik hasar görebilirliklerinin belirlenmesi önem kazanmıştır. Binaların özelliklerini yansıtan kapasite eğrisi, sismik talebi belirlemek için kullanılır; böylece, binaların beklenen performansı hakkında bir karar verilebilir. Ayrıca, binaların beklenen performansını değerlendirmek için sismik performans değerlendirme yöntemleri de geliştirilmiştir.Bu çalışmada Türkiye'deki okul binalarının kapasite ilişkili özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, bazı sismik değerlendirme yöntemlerinin okul binaları için uygulanabilirliği araştırılmıştır. Yakut [3], Hassan & Sozen [8] ve Ozcebe vd. [10] tarafından geliştirilen yöntemler bu kapsamda kullanılmıştır. Bu amaçla, tipik özellikleri temsil ettiği kabul edilen bir grup okul binası incelenmiştir. Kapasite ilişkili özellikleri ve yaklaşık sismik talebi belirlemek için lineer olmayan statik analiz yöntemi kullanılmıştır. Tüm binalar mevcut sismik ön değerlendirme yöntemleri ile incelenmiş ve sonuçlar detaylı değerlendirme yöntemleriyle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey is located on a seismically active region. Heavy damage observed in school buildings during recent earthquakes, revealed that seismic performance of school buildings is considerably poor. Therefore, determination of seismic vulnerability of these buildings has gained significant attention. Capacity curves that reflect properties of buildings are used to determine the seismic demand, thus, a decision can be made about the expected performance of the buildings. In addition, seismic vulnerability assessment procedures are also developed to assess the expected performance of buildings.In this study, it was intended to determine capacity related properties of school buildings located in Turkey. Additionally, applicability of some existing seismic vulnerability assessment procedures for school buildings is investigated. The procedures developed by Yakut [3], Hassan & Sozen [8] and Ozcebe et al. [10] were employed. For this purpose, a set of school buildings that are believed to represent typical cases were employed. Nonlinear static analysis was carried out to determine the capacity related properties and approximate seismic demand. All buildings were assessed using the available preliminary seismic assessment procedures and the results were compared with detailed assessment procedures.