Design of a mechanism for opening hacthback car baggage door
Beş kapılı araç bagaj kapağının açılması için mekanizma tasarımı
  1. Tez No: 255218
  2. Yazar: YUSUF DURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERES SÖYLEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mekanizma Sentezi, Burmester Teorisi, Beş Kapılı Araç, Bagaj Kapağı, Mechanism Synthesis, Burmester Theory, Hatchback-Car, Baggage Door
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu tezde, beş kapılı araçların bagaj kapağını açmak için yeni bir mekanizma tasarımı sunuldu. Klasik olarak kullanılan menteşeli kapıların aksine, bu tasarımda kapı yukarı doğru açılarak aracın arkasında açılma sırasında süpürülen hacmi en aza indirecektir. Bu sayede birbirine yakın park etmiş araçların bile bagaj kapağı açılabilecektir. İlk olarak, tip sentezi göz önünde bulundurularak farklı mekanizma tipleri araştırılmıştır. Boyut sentezinde, Burmester teorisi kullanılarak konum sentezi uygulanmıştır. Merkez ve çember eğrilerinden elde edilen olası çözümler; uzuv boyutları, bağlanma açısı,dallanma ve sıra kusurları düşünülürek uygun çözümler belirlenmiştir. Mekanizmayı hareket ettirmek için, uygun bir gazlı yay araştırılmıştır. Örnek çalışma olarak bir prototip üretilmiş ve beş kapılı bir araç üzerine montajı yapılarak uygulanabilirliği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a new mechanism design for opening hatchback-car baggage door is introduced. Unlike the classical hinged doors used, this new design will include a mechanism so that the door will be opened vertically and thus occupy less space behind the car during the opening. In this fashion even the hatchback doors of closely parked cars may be opened. First, considering type synthesis, different mechanism types are investigated. In dimensional synthesis, with the help of Burmester theory, motion generation is applied. Using the circle and center point curves, considering link dimensions, transmission angle characteristics, branching and some order issues possible solutions that satisfy the position requirements are found. To actuate the mechanism, an appropriate gas-spring is sought. As a case study a prototype is manufactured and mounted on a sample hatchback car to check the mechanism performance.