The level of awareness and response mechanisms of the actors about the impacts of climate change on tourism, the case of Antalya
İklim değişikliğinin turizm üzerindeki etkileri hakkında ilgi gruplarının farkındalığı ve tepki mekanizmaları, Antalya örneği
- Tez No: 255225
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDA ERAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Çevre Mühendisliği, Şehircilik ve Bölge Planlama, Tourism, Environmental Engineering, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği, Turizm, İklim Değişikliğinin Turizm üzerindeki Etkileri, Tepki Mekanizmaları, Antalya, Climate Change, Tourism, The Impacts of Climate Change on Tourism, Response Mechanism, Antalya
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
?İklim değişikliği? kavramı bugünlerde, tüm dünyada küresel bir problem olarak görülmektedir. Insanların ekonomik, sosyal, çevresel yaşamı üzerinde ve ayrıca yerel yaşam üzerinde sonuçları olduğu düşünülmektedir. Yerel kalkınma için önemli sektörlerden biri olan ?turizm?, iklim ve hava faktörlerinden etkilenmesi nedeni ile iklim değişikliği açısından duyarlılığı olan bir sektördür. Bu nedenle, iklim değişikliği ve turizm sektörü arasındaki ilişkiyi tartışmak bu tezin amacı içerisinde yer almaktadır. Bu kapsamda, iklim değişikliğinin etkileri konusunda ?ilgi gruplarının farkındalığı? konusu önemli bir konu haline gelmektedir. Bu çalışmada, ilgi gruplarının farkındalığını değerlendirmek için onların geliştirdikleri ?tepki mekanizmaları? araştırılmıştır. Tez, iklim değişikliğinin tahmin edilen etkileri çok önemli olmasına rağmen, ilgi gruplarının bu sektör üzerindeki farkındalık düzeyinin sınırlı olduğu ve bunun da turizm üzerinde iklim değişikliğinin neden olacağı olumsuz etkileri azaltmak için yapılacak eylemlerin sınırlı olmasına neden olacağı hipotezi üzerine kurulmuştur. Bu çerçevede, çalışmada, asıl amaç, iklim değişikliğinin turizm üzerindeki etkilerini tartışmak ve ilgi gruplarının farkındalığını ve tepki mekanizmalarını değerlendirmek olarak tanımlanmaktadır. Türkiye'de bir örnek olarak da Antalya kenti alan çalışması için belirlenmiştir ve iklim değişikliğinin turizm üzerindeki etkileri incelenmiş ve ilgi gruplarının farkındalığı analiz edilmiştir. Antalya'da yapılan analizler sonucunda ilgi gruplarının, iklim değişikliğinin etkileri konusunda hangi tür tepki mekanizmaları geliştirme eğiliminde oldukları ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The concept of ?climate change? is, nowadays, seen as a global problem of the whole world. It has impacts on the economic, social, and environmental life of human beings, and also on the local life. As one of the sectors that are important for the local economies, ?tourism? is vulnerable to climate change due to being sensitive to the factors of climate and weather. Therefore, to discuss the relation between the climate change and tourism is the aim of this thesis. In this regard, the context of ?the awareness of the actors? about the impacts of the climate change becomes important. To evaluate the awareness of the actors, the research is focused on ?the response mechanisms? that they develop. The hypothesis is that although the expected impact of climate change is very important, the level of awareness of the actors on this sector is rather limited and this leads to limited action to mitigate the negative impacts of climate change on tourism. In this regard, in this research, the main purpose is identified as to discuss the impacts of climate change on tourism, and to evaluate the awareness of the actors and the response mechanisms. It is researched that whether the actors are aware of the current condition about climate change and tourism and whether the response mechanisms that actors develop are effective on the impacts of climate change on tourism. As a sample in Turkey, Antalya is defined as the case study area, and the impacts of climate change on tourism are examined, and the awareness of the actors is analyzed. It is displayed, by the results of the analysis, that which type of mechanisms the actors in Antalya have trend to develop about climate change impacts.