Seismic strengthening of masonry infilled R/C frames with steel fiber reinforcement
Dolgulu betonarme çerçevelerin çelik tel donatı uygulaması ile depreme karşı güçlendirilmesi
  1. Tez No: 255366
  2. Yazar: TUĞÇE SEVİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEM CANBAY, PROF. DR. GÜNEY ÖZCEBE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Panel, Güçlendirme, Betonarme Dolgu, Çelik Tel, Polipropilen Fiber, Panel, Strengthening, R/C Infill, Steel Fiber, Polypropylene Fiber
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
Ülkemizdeki binaların çoğunun deprem dayanımı yetersizdir. Betonarme dolgu kullanarak güçlendirme fazlaca inşaat işi gerektirmektedir. ODTÜ Yapı Mekaniği Laboratuvarında ekonomik, kolay teknikler üzerinde çalışılmaktadır.Bu projede, ekonomik olarak daha cazip bir güçlendirilme yönteminin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu yöntem, çelik tel ve/veya polipropilen fiberlerin harç içine eklenerek tuğla duvar üzerine uygulanmasına dayanmaktadır. Proje Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenmiştir.Kullanılan çimento, agrega ve deneylerde kullanılan harcın fiziksel özellikleri malzeme deneyleriyle belirlenmiştir. Eğilme dayanımı ve eğilme sonrası basınç dayanımı deneyleri sonucunda optimum harç elde edilmiştir. Harcın tuğla dolgulu duvarlara uygulanmasıyla güçlendirilen betonarme çerçeveler tersinir tekrarlı yükler altında denenmiştir.Çerçeve deneylerinden önce çerçevelerdeki güçlendirilmiş dolgu duvarların doğru şekilde modellenebilmesi ve bu duvarların yük altında davranışları hakkında bilgi sahibi olabilmek için iki seri halinde panel deneyleri gerçekleştirilmiştir. Toplam 10 adet çerçeve deneyi yapılmıştır. 4 adeti referans deney, diğer 6'sı ise güçlendirilmiş çerçeve deneyleri olarak yapılmıştır.Kuramsal çalışma kısmında ise, fiber katkılı harç ile güçlendirilmiş sıvalı boşluklu tuğla dolgu duvar iki ayrı basınç çubuğu şeklinde modellenmiştir. İlk çubuk sıvalı boşluklu tuğla dolgu duvarı modellemek için kullanılmıştır. İkinci çubuk fiber katkılı harcın modellenmesi için kullanılmıştır.Bu teknik dayanım, başlangıç rijitliği, enerji dağılımı, ve sünekliği artırarak deprem davranışını geliştirmekte etkilidir. Ayrıca, method yapının boşaltılmasını gerektirmeden binanın güçlendirilmesini sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Seismic resistance of many buildings in Turkey is insufficient. Strengthening using R/C infills requires huge construction work. Feasible, easy strengthening techniques are being studied in Structural Mechanics Laboratory of METU.In this project, it was aimed to develop an economical strengthening method. This method is based on addition of steel fibers and/or PP fibers in mortar and application of mortar on masonry wall. Project was sponsored by the Scientific and Technical Research Council of Turkey (TÜBİTAK).Physical properties of cement, aggregate, and mortar used in tests were determined by material tests. After performing flexural strength and compressive strength tests, optimum mortar was obtained. R/C frames strengthened by applying the mortar to brick infilled walls were tested under reversed cyclic loads.Before the frame tests, two series of panel tests were performed to correctly model strengthened infill walls and to gather information about behavior of walls under load. Totally 10 frame tests were done. 4 tests were done as reference tests, and other 6 were done as strengthened frame tests.In the analytical part of study, the plastered hollow brick infill wall strengthened by FRM was modeled as two separate compression struts. First strut was used to model the plastered hollow brick infill wall. Second strut was used to model the FRM.This technique is effective in improving seismic behavior by increasing strength, initial stiffness, energy dissipation, and ductility. Moreover, the method provides strengthening of the buildings without evacuating the structure.