Rocos kompakt iplik eğirme sistemi ve klasik ring iplik eğirme tekniği ile üretilen iplik ve kumaşların karşılaştırılması
The comparison of the yarns and fabrics produced with rocos compact yarn spinning system and conventional ring spinnig technique
  1. Tez No: 255470
  2. Yazar: SEVDA ALTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KADOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: RoCoS kompakt eğirme, tüylülük, mukavemet, boncuklanma, patlama mukavemeti, pamuk, viskon, tencel, modal, polyester, RoCoS compact spinning, hairiness, strength, pilling, tensile strength, cotton, viscose, tencel, modal, polyester
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 257
Özet
Bu çalışmada RoCoS kompakt ve klasik ring iplik eğirme sistemlerinde üretilen ipliklerin özellikleri karşılaştırılmıştır. Bu amaçla, karde pamuk, penye pamuk, modal, tencel ve polyester liflerinden üç farklı büküm katsayısına sahip üç farklı numarada kompakt ve ring iplikler üretilmiştir. Karde kompakt ve penye ring ipliklerinin fiziksel özelliklerini karşılaştırabilmek için tek tip pamuk kullanılmıştır.Kompakt iplikler, ring ipliklerden daha düşük tüylülük ve daha yüksek kopma mukavemeti değerlerine sahiptir. Bununla birlikte, karde, penye ve viskon kompakt ipliklerden örülen kumaşlar, ring ipliklerden örülen kumaşlardan daha iyi boncuklanma derecesi ve patlama mukavemeti değerlerine sahiptir.Kompakt iplik eğirme sisteminin iplik özellikleri üzerindeki etkisi hammadde cinsine göre değişmektedir. Karde pamuk, penye pamuk ve viskon liflerinden üretilen kompakt ipliklerinin fiziksel özelliklerindeki iyileşmeler, çalışmada incelenen diğer hammaddelere kıyasla önemli derecede fazladırÇalışmada son olarak, Rieter K44 ve RoCoS kompakt iplik eğirme sistemleri karşılaştırılmıştır. Rieter K44 kompakt iplik eğirme sisteminde üretilen iplikler, RoCoS kompakt iplik eğirme sisteminde üretilen ipliklerden daha düşük tüylülük ve daha yüksek mukavemet özelliklerine sahiptir.
Özet (Çeviri)
This study is a comparative study of the physical properties of RoCoS compact and conventional spun yarns. For this aim, carded cotton, combed cotton, modal, polyester, tencel and viscose compact and conventional spun yarns were produced at three yarn counts having three twist levels. In order to compare the physical properties of compact spun carded and conventional spun combed cotton yarns one type of cotton raw material was used in the spinning.Compact spun yarns have less hairiness and higher strength values than conventional spun ring yarns. In addition, compact spun carded cotton yarns have similar tensile properties, less hairiness however higher evenness and imperfection values than conventional spun combed cotton yarns. The fabrics knitted from carded, combed and viscose compact yarns have better pilling value and higher tensile strength than, the fabrics knitted from conventional yarns.The influence of RoCoS compact spinning system on yarn properties changes according to raw material type. The improvements in compact yarns physical properties spun with carded cotton, combed cotton and viscose fibers have significantly more advantages than other raw materials observed in this study.Finally, we compared the Rieter K44 and RoCoS compact spinning systems in the study. Yarns produced with Rieter K44 compact spinning system have less hairiness and higher strength properties than yarns produced with RoCoS compact spinning system.