Türkiye'de tütün üretiminde pazarlama durumu, sorunları ve alternatif pazarlama model önerileri üzerine bir araştırma
A study on the marketing situation of Turkey?s tobacco production, its problems and recommendations for alternative marketing types
- Tez No: 255478
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUN ÖZKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tütün, Tütün Pazarlaması, Tütün Politikası, Açık Artırmalı Tütün Satışı, Sözleşmeli Tarım, Tekel, Sigara, Tobacco, Marketing of Tobacco, Tobacco Policy, Contract Farming, Tobacco Auction, Cigarette, Tekel
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 372
Özet
Türkiye'de üretici tütünlerinin pazarlamasındaki sorunların saptanması ve alternatif pazarlama modellerinin incelenmesini amaçlayan bu çalışmada; Türk tütüncülüğünün genel olarak analizi yapılarak, uygulanan fiyat, üretim, pazarlama politikaları ve seçilmiş bazı ülkelerde üretici tütünleri pazarlama yöntemleri incelenmiştir. Araştırmanın makro verileri TAPDK, Tekel, TÜİK ve FAO kayıtlarından derlenmiş, üretici yaklaşımları ise Samsun, Manisa ve Denizli illerinde yapılan alan araştırması ile belirlenmiştir.Çalışma sonunda yeni tütün yasası sonrası uygulamalardan üreticilerin memnun olmadığı, sözleşmeli sistemin üreticileri bağımlı hale getirdiği, açık artırmalı satış sisteminin işlemediği, çok uluslu bir kaç sigara şirketinin tütün piyasası üzerinde belirleyici rol oynadığı, üretici eline geçen reel fiyatların on yıl içerisinde yarı yarıya azaldığı, tütün pazarlanmasında bazı mevzuat ve uygulama değişikliklerinin gerektiği, üreticilerin örgütlü güçleri ile piyasa aktörü olmalarına ve bunun için de kamusal desteğe ihtiyaç bulunduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
With this study which aims to determine the problems encountered in marketing of producers? tobacco in Turkey and to examine alternative marketing models, implemented policies for price, production, marketing and marketing methods of producers? tobacco were analyzed in the selected countries. Macro data regarding to study are compiled from the resources of TAPDK, Tekel, TÜİK and FAO, on the other hand, the field study was carried out in Samsun, Manisa and Denizli province in order to determine producers? approaches.As a result of the study, those are determined that producers are not satisfied with the praxises emerged after new Tobacco Law, they are depended on buyers due to contractual system, auction system is not working, some of the international cigarette companies have determinant role on the tobacco market, real value of income of the producers halved in last ten years, some changes on applications and amendment of the legislation regarding to tobacco marketing should be carried out, producers should become a market actor with their organized power, thus, there is a need of public support.