Bazı zeytin çeşitlerinin döllenme biyolojisi üzerinde araştırmalar
Investigations on the fertilization biology of some olive cultivars
  1. Tez No: 255480
  2. Yazar: NURENGİN METE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADALET MISIRLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Zeytin, döllenme biyolojisi, çiçek tozu, Olive, fertilization biology, pollen
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada, 2007 ? 2008 yıllarında Domat, Edincik su, Eşek zeytini (Ödemiş), Kilis yağlık, Samanlı, Uslu ve Arbequina çeşitlerinin döllenme biyolojileri incelenmiştir. Bu amaçla, serbest tozlanma, karşılıklı tozlama ve kendileme uygulamaları yapılarak, çeşitlerin kendine verimlilik durumu araştırılmış ve uygun tozlayıcıları tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, Arbequina, Edincik su ve Samanlı çeşitleri kendine verimli, Domat ve Uslu çeşitleri kısmen kendine verimli, Eşek zeytini (Ödemiş) ve Kilis yağlık çeşitleri ise kendine verimsiz olarak bulunmuştur.Çiçek tozlarının, canlılığı TTC ve FDA testleri ile, çimlenme oranları ise % 10 sakkaroz + % 1 agar, % 15 sakkaroz + % 1 agar, % 20 sakkaroz + % 1 agar ve % 15 sakkaroz + % 1 agar + 100 ppm H3BO3 ortamlarında belirlenmiştir.İncelenen çeşitlerde, somaklanma, çiçeklenme ve meyve olum dönemlerini tespit etmek amacıyla fenolojik gözlemler de yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, fertilization biology of some olive cultivars such as Domat, Edincik su, Eşek zeytini (Ödemiş), Kilis yağlık, Samanlı, Uslu and Arbequina (Spain) cultivars were investigated during 2007 ? 2008 period. With this target, the status of self-fertility in the studied cultivars have been investigated by the applications of open, cross and self pollinations and suitable pollinators have been determined. At the end of the study it has been found that Edincik su, Samanlı and Arbequina cultivars were self-compatible; Domat and Uslu cultivars were partially self-compatible; Eşek zeytini and Kilis yağlık cultivars were self-incompatible.Pollen viability has determined by using TTC and FDA tests. Pollen germination ratio was determined at the different media such as sucrose 10 % + agar 1 %, sucrose 15 % + agar 1 %, sucrose 20 % + agar 1 % and sucrose 15 % + agar 1 % + H3BO3 100 ppm.Phenological observation was realized with a view to determining the periods of inflorescence formation, flowering and fruit ripening of the studied cultivars.