Çevre dostu organik denim terbiyesinin klasik denim terbiyesiyle karşılaştırılması
Comparison of classic denim production with environment-friendly denim production
- Tez No: 255487
- Danışmanlar: PROF. DR. KERİM DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: denim, organik, KOİ, yıkama, enzim, denim, organic, COD, laundry, enzym
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
Son yıllarda sağlıklı yaşam bilincinin dünyaya yayılmaya başlamasıyla, tüm sektörlerde, tüketicilerin doğal ürün talebinde büyük bir artış yaşanmaktadır. Tekstil sektöründe de organik tekstil ve organik pamuk, doğaya ve insan sağlığına saygılı üretim anlayışının önemli bir göstergesi olarak görülmektedir. Özellikle son zamanlarda, küresel ısınmanın önemli bir gündem konusu haline gelmesiyle de bu konudaki hassasiyet artmıştır. Konu, organik ve doğal materyaller kullanmak, geri dönüşüme katkıda bulunmak, insan haklarına saygılı adil ticaret ve sürdürülebilir üretim olunca en çok zan altında kalan üretim alanlarından biri de denim üretimi olmaktadır. Denim kumaşların hazırlanması, boyanması, yıkama ve taşlama teknikleriyle ağartılması sırasında, son derece zararlı maddeler ortaya çıkmaktadır. Tez çalışmasının iki ana hedefi bulunmaktadır. Birincisi, tekstil endüstrisinde önemli bir pazar payına sahip denim üretiminde doğaya karşı daha duyarlı üretim yöntemlerini ön plana çıkarıp, kullanılan kimyasal maddelerin çevreye ve insan sağlığına etkilerini tespit etmektir. İkinci amaç ise, organik üretimde kullanılan sertifikalı kimyasalları, klasik üretimde kullanılan kimyasallarla karşılaştırmaktır.
Özet (Çeviri)
In recent years, with increasing of healthy life conscious, there is a big rising on consumer?s natural product demands in all industries. In textile industry, organic textiles and organic cotton are also known respectful producing mind to nature and human health. Especially nowadays, the sensitivity of this subject is increasing while the global warming becomes an important topic of the agenda. When the subject is using organic and natural materials, contributing to recycling, sustainable producing and fair trade which is respectful to the human rights, denim producing is one of the most under suspicion area. Harmful substances appear while denim fabrics are produced, dyed, bleached with washing and stonewash techniques. There are two main aims of this project. The First aim is, in denim producing, which has an important market ration in textile industry, suggesting producing methods which are sensitive to the nature and determining of effects of chemicals on nature and human health. The second aim is, comparison of classical chemicals with organic certificated chemicals.