Pyrolysis of tetra pak to obtain valuable product
Tetra pak ambalaj atıklarının kullanılabilir ürünlere dönüşümü
- Tez No: 255488
- Danışmanlar: PROF. DR. JALE YANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Kimya, Energy, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Tetra pak, piroliz, wax, geri kazanım, atık, Tetra pak, piyrolysis, wax, recycling, waste
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu tezde, tetra pak ambalaj atıklarının farklı sıcaklıklarda (350, 400,500 ve 600°C) pirolizi çalışılmıştır. Piroliz işlemi sabit yataklı reaktörde 5 °C dak-1 ısıtma hızıyla azot ortamında gerçekleştirilmiştir. Tetra pak'ın bireysel bileşenleri olan; polietilen ve kartonun ısıl bazunma sırasında etkileşimlerini incelemek amacıyla, her bir bileşenin ayrı ve simüle karışımlarının pirolizi yapılmıştır. Degişik sıcakalıklarda gerçekleştirilen piroliz işlemlerinden ürün olarak; kok, alümminyum, wax, katran, sulu faz ve gaz ürünler elde edilmiştir. Gaz ürün GC-TCD ile analizlenmiştir. Elde edilen kokların elementel analizleri ve kalori degeri açısından incelenmiştir. Wax ürünlerin fonksiyonel grup analizleri FT-IR ve 1H NMR'de, molekül kütlesi ise GPC'de çalışılmıştır. Sulu fazda; Karl Fischer ile su tayini ve spektrofotometre ile toplam fenol miktarı tayin edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, pyrolysis of tetra pak beverage materials was investigated at different temperatures (350, 400, 500 and 600°C). Pyrolysis process was carried out by heating rate of 5°C min-1 under nitrogen atmosphere at the fixed bed reactor. Individual components of tetra pak which carton and PE and their simulated mixtures were pyrolyzed to observe their synergistic effect each other during thermal decomposition. The products obtained from pyrolysis processes were gas, aqueous phase, polyethylene wax, aluminium foil, tar and char. The gas products were analyzed by GC-TCD. The elemental analysis and calorific value of char were determined. The functional groups of PE waxes were examined by FTIR, 1H NMR spectroscopy and its? molecular weight was examined by GPC. The water content and total phenol content of aqueous phase was determined by Karl Fischer method and photometer, respectively.