The capital structure of Turkish real estate investment trusts
Türk gayrimenkul yatırım ortaklıklarının sermaye yapısı
- Tez No: 255586
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. IŞIL EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, İstatistik, Econometrics, Economics, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Sermaye Yapısı, GYO, Tobit Regresyon, Panel Veri, Capital Structure, REITs, Tobit Regression, Panel Data
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Uygulamalı Matematik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finansal Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bilgimiz dahilinde, şuana kadar Türk GYO' ların sermaye yapıları hakkında akademik bir çalışma yapılmamıştır. Literatürdeki bu boşluğu doldurmak için yapılan bu çalışmada 1998?2007 yılları arasında İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında yer alan Türk GYO' larının sermaye yapıları incelenmektedir. Bu çalışmanın en önemli katkısı, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki şirketlerin ? GYO' lar da dahil olmak üzere ? sermaye yapılarını etkileyen şirkete özgü, kurumsal ve ülkeye özgü faktörlerin Türk GYO' larının sermaye yapılarında da etkin rol oynayıp oynamadıkları sorusuna yanıt aramasıdır. Veri analizi, Türk GYO sektöründe oldukça düşük miktarda uzun dönemli borçlanmanın olduğu ve dolayısıyla sektörde çoğunlukla kısa dönemli borçlanmanın hakim oluğunu göstermektedir. Tobit ve Panel veri regresyon sonuçlarına göre gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki şirketlerin sermaye yapılarını etkileyen faktörler Türk GYO' larını da etkilemektedir. Tahmin edilen parametrelerin büyüklükleri ve istatistiksel etkilerindeki bazı farklılıklar Türk GYO ve gayrimenkul piyasasında diğer ülkelerden farklı kurumsal ve ülkeye özgü faktörlerin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
To the best of my knowledge, there has not been any academic study about capital structure of Turkish REITs so far. This study attempts to fulfill this gap in the literature by analyzing the capital structure choices of Turkish REITs which are listed in Istanbul Stock Exchange (ISE) over the period of 1998 - 2007. The key contribution of this study is to understand whether the firm specific, institutional and country specific factors that affect the capital structures of all institutional firms including REITs in developed and developing countries are also applicable to the Turkish REITs sector. The data analysis demonstrates that Turkish REITs employ little long term debt in their capital structure and there exists strong short term debt dominance in the sector. Employing Tobit regression and panel data models, it is concluded that capital structure determinants that are significant in developed and developing countries are also significant in Turkish REITs? debt financing choices. However, we observe inconsistency in the sign and significance of some factors which give a way to understand the different institutional and country specific factors of Turkish real estate market and Turkish REITs.