Bor gübrelemesinin şeker pancarı (Beta vulgaris L.) ve marul (Lactuca sativa var. Longifolia.) bitkilerinin verim özelliklerine etkisi
The effect of boron fertilization to yield properties in sugar beet (Beta vulgaris L.) and lettuce (Lactuca sativa var. Longifolia.) plants
  1. Tez No: 255670
  2. Yazar: GÜLİN ULUBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPER DURAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Şeker pancarı, Marul, Tarım Bor, Verim, Sugar beet, Lettuce, Agribor fertilizer, Yield
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmada, tarımbor (%18 saf B) gübresinin deneme alanının toprak özellikleri, şeker pancarı ve marul bitkilerinde verim özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Çalışma, tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak 3 farklı dozda; Uygulama 0,18 kg da-1 B (1 kg da-1 tarım bor), Uygulama 0,27 kg da-1 B (1.5 kg da-1 tarım bor), Uygulama 0,36 kg da-1 B (2 kg da-1 tarım bor) ve Uygulama Kontrol olarak uygulanmıştır. Uygulanan 3 farklı dozun verime ve toprak özelliklerine etkisi araştırılmıştır.Şeker pancarında verim özelliklerinden; yumru ağırlığı, yaprak ağırlığı ve yumruda polar şeker oranına bakılmıştır. Marul bitkisinde ise; baş ağırlığı, baş boyu, baş çapı ve dış yaprak sayısı araştırılmıştır.Araştırma sonucunda her iki türde de, 0,18 kg da-1 B (1 kg da-1 tarım bor), istatistiki olarak önemli verim artışı belirlenmiştir(p: 0,01).
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of agribor fertilizer (18% pure B) on yield features of sugar beet and lettuce plants were investigated. Randomized plot experiment design with three replications were used and three treatments of agribor fertilizer 0,18 kg da-1 B (1 kg/da agribor); 0,27 kg da-1 B (1,5 kg/da agribor); 0,36 kg da-1 B (2 kg/da agribor) and control (no fertilizer) were applied. The effect of applied doses on yield characteristics and soil properties were studied.From yield properties for sugar beet ;tuber weight, green leaf weight, and proportion of polar sugar in tuber were investigated. For lettuce; head weight, length, diameter and outer leaf numbers were investigated.Results showed that the first application (0,18 kg da-1 agribor fertilizer) gave an statistically important yield increase in both plants.