Yuvarlak örme makinelerinde üretilen sandviç kumaşların genel özelliklerinin araştırılması
A research about general properties of spacer fabrics produced in circular knitting machines
  1. Tez No: 255729
  2. Yazar: GÖZDE ERTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU MARMARALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sandviç örme kumaş, yuvarlak örme makinesi, ısıl konfor, mekanik ve fiziksel özellikler, Spacer knitted fabric, circular knitting machine, thermal comfort, mechanical and physical properties
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Sandviç tekstiller özel yapıları sayesinde konvansiyonel tekstil yapıları tarafından karşılanamayacak spesifik özelliklere sahiptirler. Teknolojik açıdan çok yeni olmamalarına rağmen, son yıllarda özel tekstil yapılarına olan talepler, sandviç tekstillere ilgiyi ve dolayısıyla bu alandaki Ar-Ge çalışmalarının sayısını oldukça arttırmıştır. Bu araştırmalar sayesinde farklı uygulama alanlarında kullanılabilecek farklı özelliklere sahip sandviç tekstillerin üretimi mümkün olmaktadır. Atkı ve çözgü örmeciliği yanında dokuma veya dokusuz yüzey teknikleriyle de üretilebilen sandviç tekstiller, farklı materyallerin kullanımına izin vermeleri, esnek bir ürün aralığına ve üç boyutlu yapıya sahip olmaları nedeniyle otomotiv tekstilleri, medikal tekstiller, jeotekstiller, spor giysileri, koruyucu tekstiller ve kompozitler gibi birçok alanda kullanım olanağı bulmaktadır.Bu çalışmada yuvarlak örme makinelerinde sandviç kumaş üretim tekniği ile farklı hammaddelerden, farklı kalınlıklarda ve değişik yapılarda üretilen sandviç kumaşların fiziksel, mekanik ve ısıl konfor özellikleri değerlendirilerek ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Thanks to their special construction, spacer fabrics have specific properties which can not be met by conventional textiles. Despite spacer fabrics are not quite new from technologic point of view; demands for special textile structures turn considerations to spacer fabrics in recent years and so the number of Research & Development studies has been increased. These researches make it possible to produce spacer fabrics with different properties which can be used in a wide range of applications. Spacer fabrics which can be produced through weaving or nonwoven technique beside warp knitting and weft knitting processes, can be used for functional applications such as automotive textiles, medical textiles, geotextiles, sportswear, protective textiles and composites cause of the possibility of using a variety of different materials, flexible product range and the three dimensional construction.In this study, physical, mechanical and thermal comfort properties of fabrics which are produced from different raw material, thickness and structures on circular knitting machine by using spacer fabric production method will be investigated rigorously.