Silindirle sıkıştırılmış betonun basınç dayanımının hızlandırılmış deney yöntemleri kullanılarak belirlenmesi
Roller commpacted concrete compressive strength determination by accelerated curing methods
- Tez No: 255728
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMBİZ RAMYAR, YRD. DOÇ. DR. ÖZGE ANDİÇ ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Silindirle sıkıştırılmış beton, hızlandırılmış kür yöntemleri, uçucu kül, basınç dayanımı, Roller compacted concrete(RCC), accelerated curing methods, fly ash, compressive strength
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu tez çalışmasında; silindirle sıkıştırılmış beton (SSB) barajlarda kullanılan karışımların 180 günlük basınç dayanımları ile hızlandırılmış kür yöntemleriyle (ılık su, kaynar su, otojen ve otoklav) bulunan basınç dayanımları arasındaki ilişki incelenmiştir.Belirli bir Vebe süresinde sabit çimento içeriği ve 6 farklı uçucu kül miktarında karışımlar hazırlanıp, uçucu külün SSB basınç dayanımı üzerindeki etkisinin incelenmesi de çalışmanın bir diğer amacını oluşturmuştur. Sonuçta, standart kür yöntemi ile elde edilen 180 günlük dayanımlar ile hızlandırılmış kür yöntemleri ile bulunan dayanımlar arasında istatistiki bir ilişki bulunmuştur. Karışımlarda uçucu kül miktarının artışı ile basınç dayanımlarında da bir artış olduğu belirtilmiştir. Tezin birinci ve ikinci bölümü giriş ve SSB'nin kullanım alanlarına ayrılmıştır. Üçüncü bölümde SSB'nin genel özellikleri verilmiştir. Dördüncü bölümde taze ve sertleşmiş SSB özellikleri belirtilmiş olup, beşinci bölüm SSB karışım oranları hesap yöntemlerine ayrılmıştır. Tezin altıncı bölümünde SSB karıştırma, taşıma, serme ve sıkıştırma işlemlerine yer verilmiştir. Yedinci ve sekizinci bölümde sırasıyla literatür taramasına ve hızlandırılmış kür yöntemlerine değinilmiştir. Dokuzuncu bölümde deneysel çalışma ve onuncu bölümde ise test sonuçları ve yorumlar bulunmaktadır. Son olarak onbirinci bölümde elde edilen deneysel çalışma sonuçları özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the relationship between the 180-day compressive strength of roller compacted concrete (RCC) and its strength obtained by accelerated curing (warm water, boiling water, autogenous, high temperature and pressure) methods, was investigated.Another aim of this thesis was to determine the effect of the fly ash on the compressive strength of RCC. For this purpose, specimens having constant cement content and 6 different fly ash contents were prepared. The Vebe times of the mixtures were kept constant at 48±2 seconds. It was observed that there is a statistical relationship between the compressive strength of the specimens tested by accelerated curing methods and those of standard-cured specimens. Besides, it was found that increasing the fly ash content resulted in a higher compressive strength value.The first and second chapter of this thesis is allocated to the introduction and applications of RCC. General information about RCC is given in the third chapter. Basic properties of fresh and hardened RCC are given in the forth chapter. Mix design methods of RCC are introduced in the fifth chapter of the thesis. The sixth chapter refers to mixing, transporting, spreading and compacting operations for RCC. The seventh and eighth chapters are devoted to the literature survey and the accelerated curing methods, respectively. The experimental study and the results and discussions of the experimental work are presented in the ninth and tenth chapter, respectively. Finally, the eleventh chapter is allocated to the conclusions and recommendations.