Bitki gelişimini artıran kök bakterilerinin farklı ortamlarda baş salata yetiştiriciliğine etkisi
Effects of plant growth promoting rhizobacteria on crisp head lettuce growing in different media
- Tez No: 255762
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bitki gelisimini artıran kök bakterileri, bas salata, perlit, Hindistan cevizi torfu, klinoptilolit, Plant growth promoting rhizobacteria, crisp head lettuce, perlite, coco peat, clinoptilolite
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalısmanın amacı, serada bir dönemden uzun süre ile kullanılan farklıözelliklere sahip topraksız ortamlarda (perlit: inorganik-inert, klinoptilolit:inorganik-katyon değisim kapasitesi yüksek ve Hindistan cevizi torfu:organik) vetarla kosullarında bas salata yetistiriciliğinde kök bakterilerinin etkisini ortayakoymaktır. Çalısmada Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Korumabölümünden temin edilen 3 farklı kök bakterisi (18/1K: Pseudomonas putida,66/3: Bacillus spp. ve 70: Pseudomonas fluorescens) test edilmistir ve bitkimateryali olarak Bombola bas salata çesidi kullanılmıstır. Denemeler 2008sonbahar ve 2009 ilkbahar dönemlerinde yürütülmüstür. Bakteriyel izolatlar (1)tohum bakterizasyonu ve (2) dikim sonrasında ortama içirme seklindeuygulanmıstır.Kök bakterilerinin bas salata fidelerinin gelisimini arttırdığı saptanmıstır.Kök bakterilerinin kolonizasyonunun substrata bağlı olarak değisebileceği,klinoptilolit ve hindistan cevizi torfunun bu açıdan perlitten daha iyi olduğusonucuna varılmıstır. Kök bakterilerinin bas salata bitkilerinin gelisimi ve verimiüzerine etkisi önemli bulunmamıstır. Bas salataların topraksız yetistiriciliğindesubstrat olarak Hindistan cevizi torfu gibi organik veya klinoptilolit gibi inorganikancak katyon değisimi kapasitesi yüksek ortamların inert bir ortam olan perlitekıyasla daha uygun olduğu sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to prove the effects of rhizobacteria on growth of crisphead lettuce plants grown in different substrates (perlite: inorganic and inert,clinoptilolite: inorganic and having a high ion exchange capacity, coco peat:organic) used longer than one season in greenhouse and those grown under openfield conditions.Three different rhizobacteria (18/1K: Pseudomonas putida, 66/3: Bacillus spp.,70: Pseudomonas fluorescens) which had been provided from Department ofPlant Protection, Agricultural Faculty of Ege University were tested in this study.Tested plant material was crisp head lettuce cv. Bombola. Experiments wereconducted in the autumn of 2008 and spring of 2009. Rhizobacteria strains wereapplied as (1) seed bacterization and (2) drenching of bacterial suspensions intosubstrates after transplanting.It was determined that rhizobacteria increased growth of seedling. It was foundthat colonization of rhizobacteria was depended on substrate, and coco peat andclinoptilolite gave better results in this respect compared with perlite. Effects ofrhizobacteria on growth and yield of crisp head lettuce plants grown both insubstrates under greenhouse conditions and in soil under field conditions were notsignificant. It was concluded that coco peat and clinoptilolite were more suitablefor soilless production of crisp head lettuce plants compared to perlite.