İzmir-Tire yöresi süt sığırcılığı işletmelerinde gübre yönetim sistemleri ve geliştirilme olanakları
Manure management systems and development possibilities in dairy cattle farms in Izmir-Tire region
- Tez No: 255770
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. BAKİ ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Gübre yönetimi, süt sığırcılığı işletmeleri, metan emisyonu, Tire, Manure management, dairy cattle farms, methane emissions, Tire
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmada İzmir-Tire yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerindeki mevcut gübre yönetim sistemlerinin ve geliştirme olanaklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Tire Süt Kooperatifine kayıtlı olanlardan seçilen toplam 65 süt sığırcılığı işletmesinde anket, ölçüm ve fotoğraflama çalışmaları yürütülmüştür. Ayrıca araştırma alanında süt sığırcılığı işletmelerindeki gübre yönetiminden kaynaklanan metan gazı emisyon değerleri IPCC Rehberinde belirtilen iki ayrı yaklaşıma göre tahminlenmiştir. İncelenen işletmelerin %75'inde gübre toplamada mekanizasyon olanaklarının kullanıldığı belirlenmiştir. İncelenen tüm işletmelerde gübre, gübre çukurlarında, padoklarda veya işletmenin içinde ya da dışında hiçbir önlem alınmadan yığın halinde depolandığı saptanmıştır. İşletme içinde ya da dışında yığın halinde depolama, %78 oranla en yaygın kullanılan yöntemdir. Bunu %16 oranla, padoklarda depolama izlemektedir. Gübre çukuru kullanma oranı %6 olup, yörede yaygın bir uygulama değildir. Ahır yerlerinin seçiminde ve gübre depolamada, teknik standartlar ve yasal düzenlemelerde belirtilen esaslara uyulmadığı anlaşılmıştır. İşletmelerin hiçbirinde modern gübre yönetim sistemlerinin kullanılmadığı belirlenmiştir. İncelenen işletmelerin %98'inde gübrenin olgunlaştırılması için gerekli önlemler alınmadan, tarım arazilerinde kullanıldığı, %2'sinde ise ayrıca yakacak olarak değerlendirildiği saptanmıştır. Araştırma alanındaki süt sığırcılığı işletmelerinde gübre yönetiminden kaynaklanan metan gazı emisyonu, IPCC'nin birinci yaklaşımına göre 0.2 Gg/yıl, ikinci yaklaşımına göre ise 0.03 Gg/yıl olarak tahminlenmiştir. Araştırma alanında, kuru gübre yönetim sistemlerinin kullanılması, ikinci yaklaşıma göre hesaplanmış olan bölgeye özgü emisyon değerlerinin düşük çıkmasına neden olmuştur.Araştırma alanında, gübrenin çevre ve insan sağlığı açısından daha uygun ve tarımsal uygulamalar için daha etkin kullanımını sağlayacak modern gübre yönetim sistemleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this research is to determine the current manure management systems and development opportunities in dairy cattle farms in Tire-İzmir Region. For this purpose, the research studies were carried out in selected 65 farms which are the members of Tire Dairy Cooperative by face to face survey, measurement and photography works. Also, methane emissions through manure management applications in dairy cattle farms located in research field were estimated for two different approaches of IPCC. It is determined that 75% of the examined farms use mechanization possibilities to collect the manure from paddocks. In all examined farms, manure is stored as a bulk form in different structures: pits, paddocks or inside/outside of the farm without any protection. The last implementation is the most common one and its frequency of usage is 78% and subsequently, the paddocks are used in second order: 16%. The pits are not so popular: 6%. It is noticed that farmers do not care about technical standards and legal regulations on planning the barn placement and storing the manure. It was determined that none of the examined farms use modern manure management systems. In 98% of the farms, manure is used as fertilizer on fields without taking precautions for fermentation and also it is burned directly in 2% of the farms. Methane emissions originated from manure management in dairy cattle farms in the research area is estimated 0.2 Gg/year for the first approach of IPCC and 0.03 Gg/year for the second approach. Examined farms in research area use dry manure management systems, and because of that, the specific emission values of research area, which was estimated by the second approach, are lower.Modern manure management systems were recommended in the region, which provide management of manure that is more convenient for the environment and human health and more effective for agricultural applications.