Zeytin yaprağındaki başlıca fenolik bileşikler ve bunların antioksidan kapasiteleri üzerine araştırmalar
Researches on phenolic substances of olive leaves and their antioxidant capacities
- Tez No: 255779
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zeytin yaprağı, fenolik bileşikler, antioksidan aktivite, olive leaf, phenolic substances, antioxidant activity
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü'nden farklı dönemlerde toplanan Ayvalık, Memecik, Gemlik, Domat zeytin çeşitlerinin yaprağında bulunan fenolik bileşikler nitel ve nicel olarak HPLC ile tanımlanmış, antioksidan kapasiteleri DPPH yöntemiyle spektrofotometrik olarak belirlenmiş, fenolik bileşiklerin ve antioksidan kapasitelerinin mevsimsel değişimleri incelenmiştir.Haziran 2007?Haziran2008 ayları arası elle hasat edilen zeytin yaprağı ekstrakt miktarları 0,1910?0,6010 g arasında değişmektedir. En yüksek antioksidan aktivite (% 91,38) Haziran 2008 Memecik, en düşük aktivite (% 73,86) Eylül 2007 Gemlik örneğine ait olduğu saptanmıştır. En yüksek toplam fenolik madde içeren örnek (% 51,86) Aralık 2007 Memecik, en düşük ise (% 11,16) Eylül 2007 Ayvalık örneği olarak belirlenmiştir. Toplam antioksidan aktivite ve yaprak örneklerindeki toplam fenolik madde miktarları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon olmadığı belirlenmiştir (p < 0,05; p < 0,01).
Özet (Çeviri)
Phenolic substances of Ayvalık, Memecik, Gemlik, Domat olive leaves samples harvested from İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü at different season were determined by HPLC qualitatively and quantitatively. Antioxidant capacities of these phenolics were analyzed spectrophotometrically with DPPH method. Seasonal changes of antioxidant capacities and phenolic substances were determined.Olive leaves samples harvested between June 2007 and 2008 showed extract content in the range of 0,1910 ? 0,6010 g. The highest antioxidant activity was measured as 91,38 % (June 2008 Memecik) and the lowest antioxidant activity was measured as 73,86 % (September 2007 Gemlik). Total phenolic amounts were measured as 11,16 % (September 2007 Ayvalık) to 51,86 % (December 2007 Memecik). Statistically; significant correlation was not found between total antioxidant activity and total phenolics of olive leaves (p < 0,05; p < 0,01).