Utilization of soda and beer wastes in cementitious systems
Soda ve bira atığının çimentolu sistemlerde kullanımı
- Tez No: 255817
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ÖZGÜR YAMAN, PROF. DR. ABDULLAH ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Soda waste, beer waste, self consolidating mortar (SCM), selfconsolidating concrete (SCC)
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çimento Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Çimento ve beton üretiminin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla, üretimdeatık kullanımı eğilimi oluşmaktadır. Soda külü üretim işlemiyle oluşan soda atığıve bira filtrasyon işlemiyle oluşan bira atığı Türkiye'de ve birçok farklı ülkedeyerel olarak ortaya çıkan atıklardır. Bu atıkların nitelikleri, özellikle de incelikleri,beton üretiminde özellikle de kendiliğinden yerleşen betonlar için viskozitedüzenleyici katkı olarak kullanılmasını mümkün kılmaktadır.Bu çalışmada, kurutma dışında hiçbir işlem görmemiş soda ve bira atığınınkendiliğinden yerleşen harç (KYH) ve kendiliğinden yerleşen betona (KYB)eklenmeleri ve kendiliğinden yerleşen harç ve kendiliğinden yerleşen betonlarınözellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Harç ve beton numuneleri, bu iki atığın,çimento veya agrega yerine çeşitli oranlarda ikame edimesi suretiylehazırlanmıştır. Atıkların KYB'de kullanımını sınamak amacıyla taze özelliklerinbelirlenmesi için slump flow, V kutusu ve L kutusu ve sertleşmiş durumdakiözelliklerin belirlenmesi için basınç dayanımı gibi testler uygulanmıştır.Test sonuçları, soda atığının betonun basınç dayanımı kazanımında hiçbir rolüolmadığını göstermiştir. Ancak, bu atığın KYH ve KYB'nin işlenebilirlik veakışkanlık özelliklerinin geliştirilmesi amacıyla agrega ikamesi olarak kullanılmasımümkündür. Bira atığı kullanımı çelişkili sonuçlar göstermiştir. Bu atığın,betonda kullanımı öncesinde, özel bir işlemden geçirilmesi gerekebilir.
Özet (Çeviri)
To maintain the sustainability of cement and concrete production, there is atrend to use wastes in their production. Soda waste, generated by soda ashproduction process, and beer waste, generated by beer filtration process, aretwo locally produced wastes in Turkey and many other countries. The nature ofthese wastes, mostly their fineness, makes them possible to be used in concreteproduction, especially as a viscosity modifying agent in the self consolidatingtype of concrete.In this study, the addition of soda and beer wastes to self consolidating mortar(SCM) and self consolidating concrete (SCC), without any treatment but drying,and its effect on their properties were investigated. Mortar and concrete mixeswere prepared using these two wastes as cement or aggregate replacement invarious amounts. Tests like slump flow, V-Funnel and L-Box for determining thefresh properties, and compressive strength for the hardened properties of themixtures were carried out to examine the effects of these wastes on theproperties of SCM and SCC.The tests revealed that soda waste takes no role in the strength development ofthe mixes. However, it is possible to use this waste as aggregate replacement toimprove the workability and flowability properties of SCM and SCC. The use ofbeer waste showed contradictive results. A special treatment for this wastebefore using it in concrete might be required.