Modeling and simulation of shaped charges
Çukur imlaların modelleme ve benzetimi
- Tez No: 255829
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CÜNEYT SERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çukur imla, tanksavar mermi, jet oluşumu, jet kopması, delme, AUTODYN, Shaped charge, anti-tank warhead, jet formation, jet breakup, penetration, AUTODYN
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Çukur imlalar askeri ve sivil amaçlar için kullanılabilen yüksek delme yeteneğine sahip patlayıcılı araçlardır. Sivil kullanım alanları arasında imha ve yıkım işleri, petrol çıkarma ve madencilik bulunmaktadır. Askeri alanda ise genellikle çeşitli özellikteki zırhlara karşı kullanılmakta olup, öncelikli kullanım alanları tanksavar mermilerdir.Bu tez çalışmasında, çukur imlaların modelleme ve sayısal benzetimi, tanksavar mermi tasarım odağında ele alınmıştır. Çukur imla başarımının; jet oluşumu, jet kopma ve delme etkinliği kapsamında incelenmesinde analitik ve sayısal yöntemler kullanılmıştır. Değişik tekniklerle elde edilen sonuçlar kendi aralarında ve literatürdeki kaynaklardan bulunan sonuçlarla karşılaştırılmıştır.AUTODYN yazılımının farklı çözücü ve modelleme alternatifleri jet oluşumu ve delme problemlerinin çözümünde kullanılmış, AUTODYN-Euler çözücüsünde ağ sıklığı ve şekli ile çevre ortamı olarak havanın varlığının çözüme etkileri incelenmiştir. AUTODYN-Euler benzetimlerinde bulunan ?Jetting? seçeneği jet oluşumunun incelenmesinde AUTODYN-Euler benzetimlerine alternative olarak kullanılmıştır. ?Jetting? seçeneğinde, astar elemanları, Euler elemanlar yerine hücre ?Lagrange? elamanlar ile modellenmiştir.Jet oluşumu, jet kopması ve delme süreçlerini incelemek üzere analitik bir kod geliştirilmiştir. Açık literatürde bulunan ve analitik hesaplamalarda kullanılan formüller listelenmiş ve bu formüllerde bulunan değişkenlerin alabileceği farklı değerlerin çözüme etkileri incelenmiştir. Analitik formüllerde ihtiyaç duyulan sabitleri hesaplamak için AUTODYN benzetimlerinin sonuçları kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Shaped charges are explosive devices with a high penetration capability and are used for both civilian and military purposes. In civilian applications shaped charge devices are used in demolition works, oil drilling and mining. In the military applications, shaped charges are used against different kinds of armors, primarily as anti-tank devices.This thesis work involves the modeling and simulation of shaped charge devices, with the focus being on anti-tank warhead design. Both numerical simulation and analytical calculation methods are used to predict shaped charge performance; in the aspects of jet formation, breakup and penetration. The results are compared within themselves and with the data available in the literature.AUTODYN software is used for the numerical simulations. Different solver and modeling alternatives of AUTODYN are evaluated for jet formation and penetration problems. AUTODYN?s Euler solver is used to understand how the jet formation is affected by the mesh size and shape and the presence of air as the surrounding medium. Jetting option in the AUTODYN-Euler simulations are used to simulate jet formation as an alternative to simulations performed using AUTODYN?s Euler solver. In the jetting option liner elements are modeled as Lagrangian shell elements, rather than Eulerian elements.Analytical codes are written to study the jet formation, breakup and penetration processes. Many alternative formulas that can be used in the analytical calculations are listed and discussed. Parameters of these formulas are varied to investigate their effects on the results. Necessary constants for the analytical formulas are obtained using the results of AUTODYN simulations.