Development of a Matlab based software package for ionosphere modeling
İyonosfer modellemesi için Matlab tabanlı bir yazılım paketinin geliştirilmesi
  1. Tez No: 255828
  2. Yazar: METİN NOHUTCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ONUR KARSLIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, İnşaat Mühendisliği, Geodesy and Photogrammetry, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İyonosfer Modellemesi, GPS, B-Spline, Küresel Harmonikler, MATLAB, Ionosphere Modeling, GPS, B-splines, Spherical Harmonics, MATLAB
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
İyonosfer modellemesi, iyonosferin elektromanyetik dalgaların yayılımı üzerindeki etkileri nedeniyle bilim camiasında fazlaca ilgi çeken bir konu olmuştur. Global Konumlama Sistemi'nin (GPS) geliştirilmesi ve yaygın yersel GPS ağlarının kurulması iyonosferin gözlenmesinde yeni bir dönem başlatmış ve bu da iyonosferin GPS-bazlı modellenmesi konusunda birçok çalışma ile sonuçlanmıştır. Ancak, konu ile ilgili ve bilim camiasına açık yazılım çalışmaları benzer bir çizgi izlememiştir ve araştırmacıların iyonosfer modellemesi sonuçlarına erişimi için seçenekler hala kısıtlıdır. Bu gereksinimin farkında olarak, bu çalışmada MATLAB tabanlı ve yeni bir iyonosfer modelleme yazılımı olan TECmapper geliştirilmiştir. Yazılım iyonosferin Dik Toplam Elektron İçeriği'nin (VTEC) modellenmesi için 2D B-spline, 3D B-spline ve küresel harmonikler modelleri olmak üzere üç ayrı algoritma kullanmaktadır. Çalışmada B-spline ve küresel harmonikler yaklaşımlarının orijinal hallerine çeşitli değişiklikler getirilmiştir. Verideki kaba hataların etkilerini azaltmak için en küçük kareler yöntemine alternatif olarak bir sağlam regresyon algoritmasına yer verilmiştir. Ayrıca, parametre kestirimi aşamasında kötü-durumlu problemlerin stabilize edilmesi için iki ayrı düzenleme (regülarizasyon) metodu kullanılmıştır. Yazılım ve modeller Türkiye üzerinden toplanan gerçek yersel GPS verileri ile test edilmiştir. Sonuçlar lokal ve bölgesel VTEC modellemelerinde B-spline modellerinin daha başarılı olduğunu göstermektedir. Ancak, B-spline yaklaşımı Öklid teorisine dayandığı için global uygulamalarda küresel harmonikler tercih edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Modeling of the ionosphere has been a highly interesting subject within the scientific community due to its effects on the propagation of electromagnetic waves. The development of the Global Positioning System (GPS) and creation of extensive ground-based GPS networks started a new period in observation of the ionosphere, which resulted in several studies on GPS-based modeling of the ionosphere. However, software studies on the subject that are open to the scientific community have not progressed in a similar manner and the options for the research community to reach ionospheric modeling results are still limited. Being aware of this need, a new MATLAB based ionosphere modeling software, i.e. TECmapper is developed within the study. The software uses three different algorithms for the modeling of the Vertical Total Electron Content (VTEC) of the ionosphere, namely, 2D B-spline, 3D B-spline and spherical harmonics models. The study includes modifications for the original forms of the B-spline and the spherical harmonics approaches. In order to decrease the effect of outliers in the data a robust regression algorithm is utilized as an alternative to the least squares estimation. Besides, two regularization methods are employed to stabilize the ill-conditioned problems in parameter estimation stage. The software and models are tested on a real data set from ground-based GPS receivers over Turkey. Results indicate that the B-spline models are more successful for the local or regional modeling of the VTEC. However, spherical harmonics should be preferred for global applications since the B-spline approach is based on Euclidean theory.