Metal eşya sektöründe faaliyet gösteren bir firmada enerji tasarrufuna yönelik durum çalışması
An illustrative study on energy saving in a company working in metal industry
- Tez No: 255987
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYDAR ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enerji verimliliği, metal eşya sektörü, reküperatör, Energy efficiency, metal goods industry, recuperator
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Günümüzde enerji artık herkes için önemlidir. Özellikle maliyetlerinde önemli olan sanayi de giderek daha da önem kazanmıştır. Enerji verimliliği ile ilgili de 2007 yılında yasa hazırlamış, 2008 yılında da yönetmelik ile nasıl işleyeceğini anlatmıştır.Bu çalışmada metal eşya üreten bir firmada enerji tasarrufuna ait bir örnek uygulama çalışması yapılmıştır. Önce firmaya ait tüm enerji verileri incelenmiş ve yeni enerji verimliliği yasası ve yönetmeliğine göre bir proje çalışması yapılmıştır. En çok enerji harcayan ve 24 saat çalışan fırın için iki farklı çalışma yapılmıştır. Kazan verimi hesaplanmış, daha sonra ise bir atık gazdan sıcak su elde etmek için reküperatör dizayn edilmiştir. Ayrıca elektrik tasarrufu için de öneri yapılmış, elde edilen kazançlar hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Energy is critically important for everyone at present. It has become gradually more important for especially industrial sectors in which energy costs play an essential role. In 2007 a law on Energy Efficiency was enforced and a code was prepared in 2008 to explain its execution.An illustrative study has been prepared on energy saving in metal industry in this thesis. First of all, energy data has been examined and a project has been prepared according to energy efficiency law and code. Two different studies have been prepared for the most energy consuming and 24 hour working furnace. Boiler efficiency has been calculated, later a recuperator was designed to produce hot water out of waste gas. In addition, a proposal has been made for electricity saving and earnings have been calculated.