Muğla ili ve civarının akrep (Scorpiones) faunasının araştırılması
An investigation on fauna of scorpions (Scorpiones) of Muğla and its vicinity
  1. Tez No: 256032
  2. Yazar: MUSTAFA İNANÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Muğla, akrep, fauna, Mesobuthus gibbosus, Iurus dufoureius, Euscorpius carpathicus, Turkey, Muğla, scorpion, fauna, Mesobuthus gibbosus, Iurus dufoureius, Euscorpius carpathicus
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Mevcut araştırma, Muğla ili ve civarında dağılış gösteren akrep türlerini belirleyip Türkiye akrep faunası'na katkıda bulunmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, 2004, 2005 ve 2009 yıllarında çalışma alanına düzenlenen araştırma gezilerinde 15 lokaliteden toplam 65 örnek toplanmıştır. Örnekler morfolojik karakterler açısından değerlendirilerek istatistiksel analize tabi tutulmuştur.Araştırma sonucunda, çalışma sahasında 3 familyaya ait 3 türün (Buthidae familyasından Mesobuthus gibbosus, Iuridae familyasından Iurus dufoureius ve Euscorpiidae familyasından Euscorpius carpathicus) dağılış gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca bu türlerle ilgili bazı biyo-ekolojik bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out in order to determine species of scorpions which are distributed in Muğla and its vicinity to contribute to the knowledge of Turkish Scorpiofauna. It was organized many zoological expeditions in the years 2004, 2005 and 2009, collected 65 scorpion specimens from 15 localities. The specimens were evaluated in view points of the morphological characters. The obtained data were analysed statistically.In conclusion of the study, 3 species belonging to 3 families (Mesobuthus gibbosus belonging Buthidae, Iurus dufoureius belonging to Iuridae and Euscorpius carpathicus belonging to Euscorpiidae) have distribution in the examined area. Additionally, some biological and ecological observation data have been given.