Lineer olmayan denklemler için perturbasyon metodu
Perturbation method for nonlinear equations
  1. Tez No: 256031
  2. Yazar: CEREN AKÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT ÖZİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Sarkaç Denklemi, Perturbasyon Metodu, İterasyon Perturbasyon Metodu, lineer olmayan salınımlar, Pendulum equation, Perturbation Method, Iteration Perturbation Method, nonlinear oscillators
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş bölümü dışında bu tez esas olarak üç bölümden oluşmaktadır.İkinci bölümünde, salınım hareketlerini incelememize olanak sağlayan sarkaç denklemi ele alınarak çeşitli özellikleri incelenmiş, bu tezin diğer bölümüne ışık tutacak şekilde tanıtılmıştır.Üçüncü bölümde, Perturbasyon metodu ele alınarak metodun ana hatları ve bazı özellikleri anlatılmıştır.Dördüncü bölümde, İterasyon Perturbasyon metodu açıklanmıştır. Açıklanan bu metodun kullanışlılığı kesirli kuvvetli ve tekilliği olan iki salınım denklemi çözülerek gösterilmeye çalışılmıştır. Elde edilen çözümler diğer metotlarla bulunan çözümlerle karşılaştırılıp çözümlerin geçerliliği ispatlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Except the introduction, this thesis consists of three main sections.In second section, the pendulum equation, which allows us to investigate the oscillatory motion, has been analyzed in a way that it will be central to the remaining parts of the thesis.In third section, the method of perturbation has been discussed and the draft of the method has been explained along with some of its properties.In the fourth section, Iteration perturbation method has been explained. Usefulness of this method has been shown by solving two oscillatory equations that have singularities. Finally, the solutions obtained by our analysis have been compared to the ones evaluated from other methods validity of our solutions has been confirmed.