Türkiye'de uygulanan tarımsal destekleme politikalrındaki gelişmeler
Development of agricultural support policies in Turkey
  1. Tez No: 256103
  2. Yazar: MUHTEBER AĞCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR GÜRGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarımsal destekler, doğrudan gelir desteği, doğrudan ödemeler, Agricultural supports, direct income supports, direct payments
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada, tarımsal destekleme politikalarının gelişimi tarihi süreç içinde incelenmiştir. Cumhuriyet döneminden günümüze kadar olan destekleme politikaları, yaşanılan önemli siyasi ve sosyal olaylara göre tarihsel dönemlere ayrılarak, değerlendirilmiş ve yapılan desteklerin hangi amaçla verildiği ve uygulanan desteklemelerin, belirlenen amaçlara ulaşıp ulaşmadığı araştırılmıştır. Avrupa Birliği'nde uygulanan desteklerle, Türkiye'de uygulanan destekler karşılaştırılmıştır.Araştırma sonucuna göre ülkemizde tarım kesimine işlerlik kazandırmak için son yıllarda köklü değişikliklere gidildiği ve desteklemelerin arz fazlası ürünlere değil de ithal edilen ürünlere verilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the development of agricultural support policies was examined in a historical viewpoint. The support policies from the early Republic era up to today were evaluated according to historical periods depending on important political and social events occurred, also the answer to the question for which reasons the subsidies were given and whether they came up to be successful was searched. And inside this research is a comparison of the supports used in Europe and Turkey.At the end of the research, we conclude that there have been some radical changes in order to activate the agricultural industry and subsidies should be given to the imported products instead of the surplus of supplies.