Türkiye'de 2000 yılından sonra uygulanan tarımsal destek politikaları ve buğday üretimi
Agricultural support policies and wheat production applied in Turkey after 2000
  1. Tez No: 983035
  2. Yazar: AHMET AKYILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE OLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Ekonomi, Agriculture, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Gıda güvenliği, Tarım ekonomisi, Tarım politikaları, Tarımsal destekleme politikaları, Food safety, Agricultural economy, Agricultural policies, Agricultural support policies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Türkiye'de 2000 yılı sonrası tarımsal destekleme araçlarının buğday üretimi üzerindeki etkilerini incelemektedir. Çalışma, buğday üretim miktarı, ekim alanı ve dekar başına üretim verilerini analiz etmeyi amaçlamıştır. Metodolojik olarak, herhangi bir birincil veri toplama, anket, istatistiksel modelleme veya hipotez testi kullanılmadan, TÜİK, FAO raporları, akademik çalışmalar ve yasal düzenlemeler gibi ikincil verilere dayalı nitel ve yorumlayıcı bir yaklaşım benimsenmiştir. Tez, Türkiye'de 2000 sonrası tarım politikalarındaki dönüşümü, özellikle doğrudan gelir desteği ve fark ödemeleri gibi modelleri detaylandırmaktadır. Bulgular, destekleme politikalarının buğday üretimi göstergeleri üzerinde doğrudan etki ettiğini ortaya koymuştur. Desteklerin nominal artışına rağmen, tarımsal girdi fiyatlarındaki enflasyon nedeniyle reel değerdeki azalmalar, olumlu etkileri sınırlamıştır. Mazot, gübre ve fark ödemeleri gibi destekler üretime katkı sağlarken, reel destek kaybı ve bölgesel ürün deseninde değişimlere yol açmıştır. Sonuç olarak, gelecek politikaların daha şeffaf, öngörülebilir ve çevreye duyarlı olması gerektiği belirtilmiştir. Öneriler arasında, tarımsal desteklerin GSYH içindeki payının yasal seviyeye çıkarılması, ödeme zamanlamasında çiftçi görüşlerinin dikkate alınması ve risk yönetimi mekanizmalarının güçlendirilmesi yer almaktadır. Bu çalışma, Türkiye'nin tarımsal destekleme politikalarını analiz ederek, buğday üretimi özelinde geleceğe yönelik önemli çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the impact of agricultural support policies implemented in Turkey after 2000 on wheat production, analyzing data on wheat production quantity, cultivated area, and yield per decare. Methodologically, it adopts a qualitative and interpretive approach, relying solely on secondary data (TÜİK, FAO reports, academic studies, legal regulations) without primary data collection, surveys, statistical modeling, or hypothesis testing. The thesis details the transformation of Turkish agricultural policies post-2000, particularly models like direct income support and deficiency payments. Findings reveal that support policies directly influenced wheat production indicators. Despite nominal increases in support, real value decreases due to input price inflation limited their positive effects. While supports for fuel, fertilizer, and deficiency payments contributed to production, real support losses and regional crop pattern shifts caused fluctuations. In conclusion, future policies should be more transparent, predictable, and environmentally sensitive. Recommendations include increasing agricultural supports' share in GDP to legal levels, considering farmers' views on payment timing, and strengthening risk management mechanisms. This work analyzes Turkey's agricultural support policies, offering significant implications for future wheat production.