Afyonkarahisar'da doğal olarak yetişen Limonium mill. türlerinin antimikrobiyal aktiviteleri
Antimicrobial activities of limonium mill. species growing in Afyonkarahisar
- Tez No: 256170
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KARGIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Afyonkarahisar, Limonium, antimikrobiyal etki, antifungal etki, ekstraksiyon, Afyonkarahisar, Limonium, antimicrobial activity, antifungal activity, extraction
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Acı Göl ve Heybeli Kaplıcası çevresinden Haziran 2008'de toplanan Limonium türlerinin (L. globuliferum, L. effusum, L. lilacinum, L. iconicum, L. gmelinii) antimikrobiyal aktiviteleri ceviz ve fındıktan izole edilen 12 fungus ve 9 bakteri üzerinde denenmiştir.Çözücü olarak petrol eteri, diklormetan, metanol ve distile su kullanılmıştır.Limonium türlerinin ekstraktlarının mikotoksijenik fungusları inhibe ettiği görülmüştür. Yaprak ekstraktlarında en fazla inhibisyon etkinin Chatomium globosum'da, kök ekstraktlarında ise Aspergillus niger' de olduğu tespit edilmiştir.Micrococcus luteus, Limonium türlerinin kök ve yaprak ekstraktlarına karşı en duyarlı mikroorganizmadır.
Özet (Çeviri)
The antimicrobial activity of Limonium species (L. globuliferum, L. effusum, L. lilacinum, L. iconicum, L. gmelinii) collected from Acı Göl and Heybeli Kaplıca environs in June 2008 were evaluated against to 12 fungi isolated from hazelnut and walnut and 9 bacteria.Petroleum ether, dihromethanol, methanol and distilated water were used as solvent.It was seen that Limonium species extracts inhibited mycotoxigenic fungi. It was determined that the most inhibition effect is on Chatomium globosum in leaf extractions, and the most inhibition effect is on Aspergillus niger in root exractions.Micrococcus luteus is the most sensitive microorganism against to leaf and root exracts of Limonium species.