Yapı elemanlarındaki ısı kayıplarının sayısal olarak incelenmesi
Numerical investigation of heat losses at the building elements
  1. Tez No: 256196
  2. Yazar: KORAY KARABULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN BUYRUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isı köprüsü, fluent, ısı yalıtımı, enerjinin korunumu, Heat bridge, heat insulation, fluent, energy conservation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmada, ara kat kirişli duvar bloklar için ısı köprülerinin sıcaklık dağılımına etkileri incelenmiştir. Bu amaçla FLUENT paket programı yardımıyla ısı iletiminin sayısal çözümü sürekli şartlarda elde edilerek sıcaklığın değişimi görselleştirilmiştir. İç ortam ve dış ortam sıcaklıkları sırasıyla 20 oC , -20 oC ve iç ortam ve dış ortam ısı taşınım katsayıları 8 W/m2K ve 25 W/m2K kabul edilerek, öncelikle yalıtımsız ısı köprüsü için sıcaklık dağılımı zamandan bağımsız olarak elde edilmiştir. Daha sonra aynı sınır koşullarında farklı yalıtım kalınlıklarının sıcaklık dağılımı üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışmanın devamında farklı yapı modellerinde yalıtımın yeri değiştirilerek elde edilen farklı geometriler için ısı köprülerinin sıcaklık dağılımına olan etkileri incelenmiş ve iç ve dış yüzey sıcaklıkları ve ısı akılarının değişimi kıyaslanmıştır. Son olarak ortam sıcaklıklarının etkisini görebilmek için iç ve dış ortam sıcaklıkları değiştirilerek, sıcaklık dağılımına olan etkileri incelenmiş, iç ve dış yüzey sıcaklık ve ısı akılarının değişimi gösterilmiş ve elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the present study, the effects of heat bridges formed by reinforced concrete beams on temperature distribution were investigated. For this aim Fluent package program was used to solve the heat transfer structures numerically and temperature distribution with steady state condition were illustrated. Inside and outside environment temperatures were assumed as 20 oC, -20 oC respectively and inside and outside environment heat transfer coefficients 8 W/m2K ve 25 W/m2K. Firstly temperature distribution for non-insulation heat bridge and then effects of different insulation thicknesses were investigated at the same boundary conditions. Then, effects of heat bridges of different geometries with changing of insulation location were investigated at different building models and surface temperature and surface heat flux results were obtained with steady state condition. Finally inside and outside environment temperatures were changed to see effect of temperature distribution. Surface temperature and heat flux results were illustrated and compared with previously obtained results.